Congres Vechtende Jongeren

Over de waarde van vechtsport voor jongeren en de samenleving

15 november 2017

 

Veel jongeren in krachtwijken worstelen met zichzelf en met hun omgeving. Ze vinden het lastig om te gaan met wat hen dwars zit, of wat zich als onrecht aan hen voordoet. Als gevolg daarvan vallen deze jongeren vaker uit op school, zorgen vaker voor overlast op straat, hebben conflicten thuis of vinden aansluiting met criminele groepen. 

Kracht- en vechtsport is populair onder jongeren uit krachtwijken. Dit maakt vechtsport een ingang om jongeren te helpen bij het gevecht met zichzelf en hun omgeving. Bovendien zijn er onderzoeken die laten zien dat vechtsport een positieve bijdrage kan leveren aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Maar hoe wordt deze bijdrage geleverd? En welke rol heeft de vechtsport trainer daarin? Wat betekent dit voor de maatschappij?

Tijdens het congres Vechtende Jongeren beginnen we met een plenair onderdeel waarbij verschillende experts, zowel uit de wetenschap als uit de praktijk, hun licht laten schijnen over de problematiek van jongeren uit krachtwijken. Vervolgens word je aan de hand van verschillende workshops meegenomen in de wetenschappelijke- en praktijkkennis over de waarde van vechtsport voor jongeren. Tijdens de workshops gaan we graag met elkaar in gesprek over hoe deze kennis terug komt in de praktijk, beleid en onderzoek. We sluiten af met borrel terwijl we uitkijken op een worsteltraining. 

Congres Vechtende Jongeren wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport in samenwerking met Vereniging Sport Utrecht  en partners uit het netwerk Vechtende Jongeren.

Programma

 

14.45 uur  Inloop
15.15 uur                                                                           

Opening

Welkom door Kenniscentrum Sport en Hans Galesloot (voorzitter van de Halter)
Maike Kooijmans (lector Opvoeden voor de Toekomst bij Fontys Hogeschool Pedagogiek en auteur van ‘Talent van de straat’ (2016)) vertelt uit praktijk- en onderzoekservaring over de struggle van ‘vechtende jongeren’ in hun zoektocht naar succes en wat vechtsport voor hen kan doen. Daarbij interviewt zij Stefan Struve (MMA vechter en coach bij Challenge Sports) die jongeren begeleidt naar werk en school door middel van vechtsport. Wat weten we op dit moment uit onderzoek en literatuur over de waarde van vechtsport voor jongeren?

16.00 uur 

Workshops

Er zijn drie verschillende workshops met elk een eigen focus: de vechtsport praktijk, beleid en wetenschap  & onderwijs. Je kan zelf kiezen naar welke workshop je gaat. Tijdens alle workshops staan inzichten uit onderzoek en literatuur centraal en gaan we in gesprek over de relevantie ervan.

  • Bij de workshop gericht op de vechtsport praktijk neemt Tara van den Berg (bokser, trainer, pedagoog  en junior onderzoeker bij Fontys Hogeschool Pedagogiek) je mee in  de pedagogische waarde van vechtsporttraining. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over wat de inzichten uit onderzoek betekenen in de praktijk. Talje Dijkhuis (Kenniscentrum Sport) is workshopleider van deze sessie.
  • In de workshop gericht op wetenschap en onderwijs gaat Maike Kooijmans samen met Rebecca Beck (Kenniscentrum Sport) dieper in op de inzichten uit onderzoek: Wat weten we over de pedagogische waarde van de diverse vechtsportpraktijken? En specifieker: hoe werkt de interactie tussen jongeren en vechtsporttrainers, en wat is de betekenis ervan voor ‘vechtende jongeren’? 
  • In de workshop gericht op  beleid vertellen Renee Sievers en Philomeen Ackermans (Gemeente Amsterdam) over hoe vechtsport wordt ingezet om bij jonge criminelen van de Top 400 recidive te voorkomen. Vervolgens wordt onder leiding van Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport) dieper ingegaan op wat de huidige inzichten uit onderzoek betekenen voor (gemeentelijk)beleid.
17.15 uur 

Sparren

Je krijgt de gelegenheid om ‘in de ring’ een vraag te stellen aan iemand van een andere beroepsgroep (praktijk, beleid en onderzoek & onderwijs). Vervolgens is er kort de tijd om over het vraagstuk te ‘sparren’. 

18.00 uur

Column

Het congres wordt afgesloten door een prikkelende column van Özcan Akyol (schrijver en columnist) die ons meeneemt in zijn gedachten over de waarde van vechtsport voor jongeren.

18.20 uur Afsluiting door Kenniscentrum Sport
18.30 uur Borrel met uitzicht op een worsteltraining

Parallel aan het congres wordt doorlopend de documentaire ‘Vrouwen met een missie’ getoond. In de documentaire is te zien hoe Sharita van der Hulst in  Zuid Afrika een bokscursus geeft aan een groep  gevangen en hen opleidt tot coach.

Wanneer

Woensdag 15 november van 15.00 – 19.30 uur.

Waar

Worstelvereniging de Halter, Heycopplein 5 te Utrecht

Kosten

25 euro voor professionals; gratis voor vrijwilligers, coaches en bestuurders van vechtsportverenigingen.

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden.

Voor wie

Onderzoekers, docenten MBO, HBO en WO, beleidsmedewerkers, vechtsport trainers en andere geïnteresseerden.

Contact

Kenniscentrum Sport via Minke van der Kooi 
minke.vanderkooi@kcsport.nl of 06 1396 9161.

 

Meer lezen over vechtende jongeren?