Terugblik Kenniscafé Sport Live! Samen voor Goud

“Hoop moet je dóen; je kunt het niet alleen”

Met de wind in de rug, zo soepel en interactief verliepen de gesprekken op het Kenniscafé Sport Live! dat Kenniscentrum Sport en NOC*NSF met de partners van het programma Grenzeloos actief organiseerde op zaterdagmiddag 8 april 2017. Ging het sporten van iedereen met een beperking maar net zo voorspoedig. Want in de match tussen het aanbod en de vraag van aangepast sporten gaat het helaas nog wel eens mis. Ook is de achterstand in sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking vergeleken met mensen zonder beperking nog steeds groot.

Oplossingen

Op deze middag werd actief gezocht naar mogelijke oplossingen en stond het bij elkaar brengen van de verschillende professionals en organisaties centraal. En die waren in ruime mate aanwezig. Mensen werkzaam bij de sportbonden, bij revalidatiecentra, MEE Nederland maar ook de sporters zelf, paralympische sporters, trainers en buddy’s van sporters zaten in de zaal en lieten van zich horen. Met de 80 bezoekers van het Kenniscafé werden ervaringen uitgewisseld en oplossingen aangedragen voor vraagstukken en problemen. “De informele setting met muziek, korte presentaties met veel praktische voorbeelden en een mix van experts zorgde voor een goede en luchtige interactie tussen alle aanwezigen.”, aldus Heleen Moes van NOC*NSF. We moeten: “Niet praten over mensen met een beperking maar mét de mensen met een beperking”, merkte Rita van Driel, programmamanager van Grenzeloos actief treffend op. 

Wat zijn die oplossingen dan?

Met behulp van digitale polsbandjes werden op Papendal contactgegevens uitgewisseld evenals informatie over de vraag en het aanbod rondom aangepast sporten. De deelnemers hadden dit van tevoren aangegeven. Op de maandag na het weekend ontvingen alle deelnemers een lijst met namen en informatie van de personen die zij de hand hadden geschud. De organisatoren NOC*NSF en Kenniscentrum Sport (uit naam van Grenzeloos actief) verwachten dat dit hulpmiddel ongetwijfeld zal leiden tot nieuwe contacten en gezamenlijke activiteiten. 

Iedereen heeft recht om te sporten en te bewegen

Uit de interviews en gesprekken kwamen aandachtspunten naar voren om sport en bewegen voor mensen met een beperking  te bevorderen. Zoals de ‘hardware’: elke persoon die een aanpassing nodig heeft om te sporten, heeft deugdelijk materiaal nodig. Michael van Praag (drummer van de huisband Café du Sport én KNVB-voorzitter) benoemde dat hij zich zich realiseerde dat aangepast sporten hoog (hoger) op de agenda moet staan bij KNVB en dat hij zich daar ook hard voor wil maken, onder meer voor goed materiaal. Daarnaast zijn vrijwilligers onontbeerlijk, om dat materiaal te gebruiken, voor transport, of andere begeleiding tijdens het sporten. En vergeet ook de menselijke kant niet: samen sporten is gezellig en kan inspirerend werken, je deelt de gemeenschappelijke ervaring en motiveert elkaar om te blijven sporten.  

Meer zien over Kenniscafé Sport Live! Samen voor Goud?

Bekijk de terugblik Kenniscafé Sport Live! Samen voor Goud

 

Bekijk ook bijdragen van:

Funda Müjde, actrice, cabaretier, columnist, schrijver en weet, door haar eigen ervaringen in een rolstoel, haarfijn uit te leggen waarom sporten soms zo moeilijk is als je een handicap hebt. Maar ook: waarom het zo vreselijk fijn is als je eenmaal de drempel hebt genomen.

Michael van Praag, drummer van de huisband van #kcsportlive, neemt zich voor om binnen de KNVB meer aandacht te geven aan G-sport.

Meer lezen over Samen voor Goud / Grenzeloos Actief?

Bron: Kenniscentrum Sport