Op ‘kennissafari’ langs Europese sporten op 7 augustus in Heerenveen

Deelnemers doen oproep aan UNESCO: 
meer aandacht voor immateriële waarde van cultuursporten

In Nederland kennen we cultuursporten als kaatsen en fierljeppen, maar welke sporten en spellen is Europa nog meer rijk? En hebben die traditionele sporten nog betekenis of leggen ze het af tegen de olympische sporten? Wordt het niet tijd dat meer van dit soort sporten en spellen een plek krijgen op de lijst van immaterieel erfgoed van de UNESCO? Dat en meer komt aan de orde tijdens de internationale Kennissafari / Knowledge Safari The Big Five, op dinsdag 7 augustus in Heerenveen, van 12.15 tot 17.15 uur.

De kennissafari wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport op de slotdag van de allereerste TAFISA European Sports for All Games, waaraan uit 20 landen 50 sporten en spellen door ruim 400 beoefenaren worden gepresenteerd. Naar verwachting zullen vele duizenden bezoekers naar het publieksevent in het centrum van Heerenveen gaan. De Kennissafari wordt georganiseerd in samenwerking met TAFISA, Sport Fryslan, NOC*NSF, gemeente Heerenveen en LKCA.

Programma: internationale sprekers en gevarieerd programma
De kennissafari is bedoeld voor met name sportprofessionals, bestuurders en wetenschappers. Tjeerd van Bekkum (directeur Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018) presenteert de kennissafari plenair. Sprekers zijn o.a. Wolfgang Baumann (secretaris-generaal TAFISA), dr. Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport), Jack Hutten (ministerie van VWS) en Jelle Zoetendal (wethouder Heerenveen). De grootste verrassingen zijn onderweg te vinden tijdens de safari, met o.a. storytelling door beoefenaren van Friese cultuursporten. 

Walking symposium
De kennissafari kent een bijzondere vorm. De deelnemers zitten alleen aan het begin van het symposium bij elkaar in éen zaal. Daarna gaan ze in internationaal gemixte groepen al wandelend door het centrum van Heerenveen op zoek naar de sporten die daar worden gedemonstreerd en behandelen ze vijf verschillende inhoudelijke thema’s op aparte locaties. 

Oproep aan UNESCO
Alle organisaties samen zijn van plan een oproep te doen richting UNESCO om de immateriële waarde van cultuursporten meer aandacht te geven. 

Meer infomatie

www.kenniscentrumsport.nl/evenementen/kennissafari

Bron https://www.kenniscentrumsport.nl/evenementen/