12
april

1e Europees Sportdebat

Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Op vrijdag 12 april organiseren Kenniscentrum Sport en NOC*NSF samen met Drenthe Beweegt en de Provincie Drenthe het 1e Europese Sportdebat in Assen. Kom kijken welke kandidaat jouw stem verdient tijdens een uitgebreid programma vol sport, (sport)historie, live muziek, kennis en natuurlijk: debat, met o.a. Paul Tang (PvdA), Robert de Wit (CDA), Raquel Garcia Hermida (D66), Arjen Droog (ChristenUnie) en Fenna Feenstra (SP) als kandidaten en o.a. Gerard Dielessen (NOC*NSF), Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport), Henk Jumelet (gedeputeerde Sport) en Remco Hoekman (Mulier Instituut) als pitchers van stellingen.

Samen met Drenthe Beweegt en de Provincie Drenthe verwelkomen NOC*NSF en Kenniscentrum Sport graag vertegenwoordigers uit overheid en sport in de provincie Drenthe: European Community of Sport 2019. We bieden je in Assen rondom het debat een afwisselend programma aan waarbij je de gelegenheid krijgt je te verdiepen in Europa, kandidaten voor het Europarlement, sport en Drenthe.

Samen met de commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, ontvangen we je op 12 april om 10.30u in het Drents Museum waar op dit moment een tentoonstelling is gewijd aan de legendarische zijspancoureur en TT-winnaar, Egbert Streuer. Een bus brengt je daarna naar het TT-circuit waar je de eerste training voor de zwaarste klasse van het WK Superbike kunt volgen vanuit de Tower. Laat je ondertussen verrassen door een gezonde lunch volgens ‘Kindermenu 2.0’.

Terug in het Drents Museum presenteert Drenthe European Community of Sport 2019 zich, waarna het tijd is voor de kandidaten om tijdens het debat verbaal de strijd met elkaar aan te gaan. Dit in de bijzondere ambiance van de oude Statenzaal, de nu onderdeel is van het Drents Museum. Presentator Martijn de Greve ( WNL Haagse Lobby) zal het debat in goede banen leiden, met muzikale begeleiding van huisband Café du Sport. Rond 17.00 uur sluiten we de dag af met een netwerkborrel.

Wil je het Europees Sportdebat 2019 bijwonen?

Meld je dan nú nog aan! (inschrijving mogelijk tot 11 april 12.00 uur)

Het aantal beschikbare plaatsen voor dit exclusieve evenement is beperkt, dus wees er snel bij. Let op: bij grote belangstelling geven we voorrang aan de gasten die intekenen voor de hele dag boven gasten die alleen voor het debat willen komen.

Wij kijken uit naar je komst op 12 april.

Met vriendelijke groet,
Kenniscentrum Sport | Drenthe Beweegt en de Provincie Drenthe | NOC*NSF

Contact:
Jacqueline Kronenburg, Kenniscentrum Sport
Rixt van Dongera, Provincie Drenthe
Theo Neyenhuis, NOC-NSF

Praktische vragen: evenementen@kcsport.nl

Sprekers

Robert de Wit
Paul Tang
Raquel Garcia Hermida- van der Walle
Gerard Dielessen
Arjen Droog
Remco Hoekman
Jetta Klijnsma
Henk Jumelet
Martijn de Greve
presentator
Tangerine
Bianca Grote Beverborg
Simon Henk Luimstra
Fenna Feenstra
Café du Sport
Janna Booij
Maurice Hoogeveen
Bert van Oostveen
 • Welkom met koffie en thee.
 • Openingswoorden van Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en vertegenwoordiger gemeentebestuur Assen (o.v.).
 • Optreden Drentse formatie Tangarine
 • Bezoek aan expositie van & met Egbert Streur, de beroemde zijspan-coureur (oude gedeelte Drents Museum)
 • Bezoek aan pop-up expositie European Sport Community of the Year 2019 (moderne gedeelte Drents Museum)
 • Vervoer per (spelers)bussen naar en van TT circuit, waar we 1e training van zwaarste klasse superbikes beleven (WK Superbike).
 • Lunch.
 • Inloop met koffie/thee.
 • Onder leiding van presentator Martijn de Greve gaan kandidaten voor het Europees Parlement met elkaar in debat over ‘sport en Europa’, aan de hand van pitches vanuit de sport en overheid.
 • En na de pauze krijgt natuurlijk de zaal ook volop gelegenheid zich in het debat te mengen.
Gelegenheid om na te praten in de oude Statenzaal met hapje en drankje.
Robert de Wit

Robert de Wit is de nummer 10 op de kandidatenlijst van het CDA voor het Europees Parlement. Van beroep communicatiespecialist; in het weekend reist hij het land door als voetbalscheidsrechter. Sinds 2015 is hij Statenlid in de provincie Groningen, met onder andere de portefeuille sport.


Paul Tang

Paul Tang (PvdA) is delegatieleider in het Europees Parlement en nr 3 op de kandidatenlijst.
Van 2007 tot 2010 was Tang lid van de Tweede Kamer. Sinds 2014 voert hij de PvdA aan in het EP


Raquel Garcia Hermida- van der Walle

Raquel Garcia Hermida- van der Walle (D66) is nr. 8 op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement, hoofd public affairs bij Stichting AAP en daarvoor in internationale (communicatie)functies in Washington DC en Madrid.


Gerard Dielessen

Gerard Dielessen werkte voor regionale kranten en de rtv-redactie van de NOS voordat hij in 1997 hoofdredacteur werd van NOVA en chef actueel bij de NPS. In 2002 werd hij hoofdredacteur van Studio Sport en hoofd sportprogramma’s Televisie.Van 2003 tot en met april 2010 was hij algemeen directeur van de NOS. Vanaf 2010 is Gerard Dielessen algemeen directeur van NOC*NSF.

Sinds 2018 maakt hij deel uit van de Communications Commission van het IOC. Bij RTV Drenthe is hij voorzitter van de Raad van Toezicht.

Gerard houdt zijn hele leven al van sport en is regelmatig te vinden op de fiets, de skipiste en de tennisbaan.


Arjen Droog

Arjen Droog (ChristenUnie) is de nummer 4 op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Vanuit zijn functie als plaatsvervangend directeur van Regio Foodvalley heeft hij ervaring met Europese samenwerking. Daarnaast is hij secretaris-directeur van Regio de Vallei en hiervoor was hij directeur Beleid & Regie bij de gemeente Ede.


Remco Hoekman

Dr. Remco Hoekman is vrijetijdwetenschapper en commercieel econoom, senior onderzoeker bij Mulier Instituut. Daar is hij verantwoordelijk voor de internationale profilering van het instituut en voor de onderzoekslijnen ‘financiële aspecten van sport’ en ‘sportaccommodaties en sportieve openbare ruimte’.


Jetta Klijnsma

Jetta Klijnsma is sinds 1 december 2017 commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. Van 2008 tot 2010 en van 2012 tot 2017 was zij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de kabinetten Balkenende IV en Rutte-II. In de tussenliggende periode was ze lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.


Henk Jumelet

Henk Jumelet is namens het CDA gedeputeerde bij de Provincie Drenthe met o.a. Portefeuille sport. Van 2003 tot 2014 was hij wethouder in de gemeente Emmen. Daarvoor was hij docent maatschappijleer en was hij voorzitter van CDA Drenthe.


Martijn de Greve
presentator

Martijn de Greve is onafhankelijk presentator en debatleider en opereert daar waar het politieke en maatschappelijk debat gevoerd wordt en waar beide samen komen. Met een kenmerkende energieke en prikkelende stijl is Martijn in staat als interviewer of gespreksleider de scherpe randen op te zoeken én de kern van het debat op tafel te krijgen.


Tangerine

Tangerine wordt gevormd door de tweelingbroers Sander en Arnout. Ze werden geboren in Lelystad en verhuisden op negenjarige leeftijd naar Assen. Vanaf hun 12e begonnen de broers met het schrijven en componeren van liedjes, deels met invloeden van hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. Tangerine was in seizoen 2013/2014 vaste huisband van het televisieprogramma De Wereld Draait Door. In seizoen 2018 – 2019 en 2019 – 2020 reizen de mannen met hun derde theaterconcert Uiteen langs de theaters.


Bianca Grote Beverborg

Deze creatieve conceptontwikkelaar is vanuit haar bureau kiemkr8 nauw betrokken bij de conceptrealisatie en promotie van Zuidwest-Drenthe als het ‘grootste groene sportpark van Nederland’. Hiermee wordt door de Stichting Toeristische Promotie Zuidwest-Drenthe het buiten recreëren gestimuleerd. Bianca verdedigt de stelling: ‘Sport in de natuur is de gezondste vorm van sport. Het Europese natuurbeschermingsprogramma Natura2000 moet geen overbodige hindernissen opwerpen voor buitensport’.


Simon Henk Luimstra

Simon Henk is oud-topsporter en teamleider sport en cultuur in de gemeente Emmen, onderwijsvernieuwer in het mbo (Drenthe College). Hij won bij het operational research congres Euro2018 in Valencia vorig jaar een prijs voor zijn beleidsaanpak ‘Intergenerationele overerfbare armoede’. Simon Henk verdedigt de stelling: ‘Meer sport en bewegen in de EU = meer inclusie en integratie en betere gezondheid. Het Europees Parlement moet sport en bewegen hoger op de agenda zetten’.


Fenna Feenstra

Fenna Feenstra is in het dagelijks leven docent bio-informatica bij het instituut voor Life Science & Technology van de Hanze Hogeschool in Groningen. Daarnaast is zij fractievoorzitter van de SP Statenfractie Fryslân. Eerder stond zij op plaats 40 op de Tweede Kamerlijst; nu nummer 5 voor de Europese Verkiezingen.


Café du Sport

Deze gelegenheidsformatie – speciaal voor de kenniscafés van Kenniscentrum Sport samengesteld – is inmiddels zo goed op elkaar ingespeeld dat ze ook op andere locaties optreden, maar dan onder de naam PRFCT5. De vaste samenstelling is Jessica Koomen (zang), Ronald Jas (gitaar), Paul van den Belt (piano), Paul Kummer (basgitaar) en Michael van Praag (drums).

Janna Booij

Janna Booij (Stadspartij PLOP) is wethouder van de Gemeente Assen. Zij heeft onder andere Sport in haar portefeuille.

Maurice Hoogeveen

Maurice Hoogeveen is is de nummer 11 op de kandidatenlijst van het VVD voor het Europees Parlement. Van beroep senior adviseur public affairs bij KPN; doet regelmatig mee aan hardloopevenementen zoals de halve marathon en pakt vaak de racefiets om te fietsen in de duinen.

Bert van Oostveen

Bert van Oostveen is directeur-bestuurder van Kenniscentrum Sport. Hij heeft politicologie en bestuurskunde gestudeerd en volgde daarna een postdoctorale opleiding personeelswetenschappen. Hij heeft 22 jaar bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gewerkt in diverse managementfuncties.

Werken aan steviger band tussen sport, Nederland en de EU

Naar aanleiding van het Europees Sportdebat is dit artikel gepubliceerd op Allesoversport.nl. De opbrengst van het 1e Europese Sportdebat, met als aanleiding de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Over de verbindende rol die sport en bewegen kan spelen is iedereen het wel eens, maar welke rol moet Europa in sportstimulering maar ook de uitwassen van (top)sport spelen? Daarover lopen de politieke meningen nog flink uiteen.

Debaters Europees Sportdebat stellen zich voor:
Raquel Hermida Garcia-van der Wall (D66)
Arjen Droog (ChristenUnie)
Paul Tang (PvdA)
Fenna Feenstra (SP)
Robert de Wit (CDA)
Maurice Hoogeveen (VVD)

Subsidie Erasmus+ Sport: ga de Europese uitdaging aan

Artikel en filmpje over mogelijkheden Erasmus+ Sport in 2019,
Kenniscentrum Sport, maart 2019.

Drenthe European Community of Sport 2019

Nieuwsbericht over de titel ‘European Community of Sport 2019’: een bekroning van alle activiteiten op sport- en beweeggebied, die in Drenthe worden georganiseerd.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer
Het Drents Museum ligt op circa acht minuten loopafstand van het Intercity- en busstation Assen. Vanuit het station loop je naar het centrum via de Stationsstraat. Aan het eind van de Stationsstraat steek je de Oostersingel over bij het zebrapad. Ga linksaf en direct weer rechtsaf de Kloosterstraat in. Aan het einde van de Kloosterstraat zie je links om de hoek de ingang van het Drents Museum, aan De Brink 1.

Bereikbaarheid per auto (parkeren)

Er zijn diverse parkeergelegenheden in de omgeving van het museum. Parkeergarages in de directe omgeving zijn de parkeergarage Drents Museum aan de Torenlaan en de parkeergarage Stadhuis aan de Doevenkamp. Klik hier voor meer informatie en andere parkeergarages.

Mindervalide bezoekers kunnen gebruikmaken van de parkeerplaatsen die speciaal zijn aangelegd voor gehandicapten (zoals de invalidenparkeerplaats aan De Brink). Voor deze parkeerplaats geldt geen maximum tijd. Bovendien is deze gratis.

1e Europees Sportdebat

Datum: vrijdag 12 april
Tijd: 11:00 - 17:00 uur
Locatie: Drents Museum - Assen

Gratis

Incl. koffie/thee/lunch/borrel; inclusief bezoek aan Egbert Streuer-tentoonstelling in het Drents Museum, busvervoer naar en toegang tot een wedstrijd van WK Superbike op TT-circuit en deelname aan het debat.

Dit programma wordt aangeboden door Drenthe Beweegt, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport. Aan deelname zijn dit keer geen kosten verbonden. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging met de praktische details.

Aanmelden evenement
Deel dit evenement

Locatie

Drents Museum

Brink 1, 9401 HS Assen

Plan uw route