13
mei

Beweeg het door!

Laden Evenementen

Wil jij meer weten over het stimuleren van bewegen?

Kom dan naar ons gratis kennisevent “Beweeg het door!” op 13 mei! Wij zullen zorgen voor een dag vol met inspiratie, kennis, voorbeelden en praktische handvatten waarmee jij aan de slag kunt. Daarbij is het event GRATIS! en ontmoet je collega’s uit verschillende werkgebieden.

Wat kan ik verwachten op deze dag?

Heel veel! Zo zullen er verschillende workshops en sessies georganiseerd worden waarin onderwerpen als in gesprek gaan over bewegen, motorische ontwikkeling, zorg en sport en nog veel meer behandeld worden. Deze sessies zullen niet alleen maar statisch zijn, want anders zal het evenement zijn naam te kort doen.

  • Ben je op zoek naar tips en activiteiten rondom beweegstimulering?
  • Wil je weten hoe je met anderen in gesprek gaat over bewegen?
  • Hoor je graag meer over de beweegrichtlijnen?
  • Of wil je jouw kennis delen met andere professionals uit zorg, sport en welzijn?
  • En nog veel meer…

Overtuigd? Schrijf je dan nu in via de groene knop (Aanmelden evenement). En dan zien wij elkaar 13 mei in Amsterdam. Houd de komende tijd deze pagina, nieuwsbrief en social media in de gaten voor het laatste nieuws over het event. Ken je nog anderen voor wie deze dag interessant is? Laat het hen weten!

Ontmoet en deel jouw kennis met:

Praktijkondersteuners | Buurtsportcoaches | Jeugdartsen en -verpleegkundigen | Fitnessprofessionals | Managers en Pedagogische medewerkers van de kinderopvang | Onderwijs docenten

Heb je vragen over het event? Neem dan contact op met Kirsten de Klein (kirsten.deklein@kcsport.nl)

Sprekers

Reint Jan Renes
Als we goed uitleggen waarom bewegen belangrijk is en de consequenties van te weinig bewegen benoemen, komt het wel goed, toch? Gedrag is toch echt intuïtiever van aard en in de weerbarstige realiteit spelen onbewuste processen en emoties een grote rol. Aan de hand van sprekende voorbeelden geeft gedragswetenschapper Reint Jan Renes een hedendaags perspectief op gedragsveranderende communicatie en hoe jij die kan toepassen.
In dit onderdeel van het programma volg je één workshop (keuze uit zeven onderwerpen). De workshop wordt gegeven door Kenniscentrum Sport en een expert van een andere organisatie. Een mindmapper maakt de inzichten en discussies visueel. Verdeeld over de gehele dag kan je drie van de zeven workshops/thema’s volgen. Meer informatie over de workshops vind je in de overzichten workshops ochtend en workshops middag
We zorgen voor een uitgebreide lunch. Daarbij zal er genoeg aanbod zijn voor vegetariërs en wordt er rekening gehouden met lactose intolerantie en gluten- en notenallergie. Heb je een speciaal dieet, laat dit dan tijdens de aanmelding weten.
In dit onderdeel gaan we verder met de mindmaps en onderwerpen uit de ochtend. Let op: je volgt wel een andere workshop en gaat verder met de input die een andere groep heeft verzameld.
In dit onderdeel staan er weer een aantal inhoudelijke workshops voor je klaar. Hier kun je er één uit kiezen. Meer informatie over de workshops vind je in de overzichten workshops ochtend en workshops middag
De dag wordt afgesloten met een voorstelling op maat die terugkijkt op de dag, maar vooral ook vooruit. De precieze invulling wordt later bekend gemaakt.
Aan het eind van de dag is er nog genoeg gelegenheid om met elkaar na te praten en contacten uit te wisselen.
In je gesprekken kunnen verschillende leefstijl onderwerpen aan bod komen. Een ervan kan sporten en bewegen zijn. Niet alle professionals denken in hun gesprekken aan dit onderwerp. Het kan ook meespelen dat je het lastig vindt om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, zeker in combinatie met andere leefstijladviezen en gespreksonderwerpen. In deze workshop laat Hetty de Laat zien welke sleutels er zijn om het onderwerp sporten of bewegen op de agenda te krijgen en hoe je anderen hierin kunt begeleiden en ondersteunen. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.  
Je herkent het vast wel: iemand is lekker bezig met sporten en bewegen, maar dan lukt het hem of haar toch niet om het vol te houden. Wat je ook probeert, hoezeer je het positieve effect benadrukt of welke argumenten je uit de kast trekt… het lukt je niet om de ander weer te motiveren. In deze workshop leer je hoe je iemand op een effectieve manier kunt ondersteunen om het sporten en bewegen weer op te pakken en vol te blijven houden. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Maar waarom? Wat is het effect op hun motorische en cognitieve ontwikkeling? Tijdens deze sessie wordt je meegenomen in de meest recente inzichten vanuit onderzoek op dit gebied. Vervolgens maak je met Yrsa Wagemaker (Huis voor Beweging) de vertaalslag naar je eigen praktijk: welke kansen en uitdagingen zijn er bij het stimuleren van bewegen in de praktijk? Na deze interactieve workshop ben je geïnspireerd om nog meer in te zetten op bewegen en heb je praktische handvatten gekregen om ermee aan de slag te gaan. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
De motorische ontwikkeling van kinderen gaat achteruit! Hoe kunnen we dat omkeren en wat is de rol van bewegen hierbij? Tijdens deze sessie wordt je meegenomen in de meest recente inzichten vanuit onderzoek op dit gebied. Vervolgens maak je met Joke Davio (kinderfysiotherapeut) de vertaalslag naar je eigen praktijk: welke kansen en uitdagingen zie ik om kinderen motorisch vaardiger te maken en hoe kan ik met anderen hierin samenwerken? Na deze interactieve workshop ben je geïnspireerd om nog meer in te zetten op bewegen en heb je praktische handvatten gekregen om ermee aan de slag te gaan. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
De mobiliteit en zelfredzaam neemt af naarmate mensen ouder worden. Een belangirjke oorzaak hiervoor is het verlies van spierkracht. Wat kunnen we doen om dat proces te vertragen? Kunnen we zelf de spierkracht verbeteren, zodat mensen langer mobiel en zelfredzaam blijven? Michael Tieland, senior onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam, vertelt over oorzaken en gevolgen van spierkracht verlies en welke beweging- en voedingsstrategien er beschikbaar zijn om spierkracht van oudere mensen te verbeteren. Esmée Doets, projectleider bij Wageningen University en Research, vertelt over Promuscle in de praktijk, een effectieve interventie die goed uitvoerbaar is in de praktijk. Na deze workshop begrijp je het grote belang van behoud van spierkracht bij ouderen en weet je dat daar relatief eenvoudig aan gewerkt kan worden. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Voor veel patiënten is regelmatig sporten en bewegen belangrijk. Helaas weten zorgverleners en sportaanbieders elkaar vaak niet te vinden, waardoor patiënten letterlijk stil komen te zitten. Op basis van haar onderzoek licht Karlijn Leenaars (RIVM) hoe buurtsportcoaches een verbindende schakel tussen zorgverleners en sportaanbieders kunnen zijn. Na deze sessie weet je wat zorg- en sportprofessionals belangrijk vinden in begeleiding van patiënten, weet hoe buurtsportcoaches een verbindende schakel kunnen zijn tussen zorg en sportsector en communiceer en ken je elkaar beter.
Voor veel patiënten is gezonde leefstijl (o.a. regelmatig sport en bewegen) essentieel. Sinds 2019 is het mogelijk om hiervoor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in te zetten. Wat is belangrijk bij het uitvoeren van een GLI? Hoe helpt dit om de samenwerking tussen zorgverleners en sportaanbieders te verbeteren? Vivian Bos (RIVM) gaat in op de werkzame elementen in een GLI. Josien ter Beek, interventie eigenaar van SLIMMER, laat zien hoe je deze elementen praktisch toepast. Na deze sessie ken je de belangrijkste elementen van een gecombineerde leefstijlinterventie en weet je hoe zo'n interventie de samenwerking tussen zorgverleners en sportaanbieders kan verbeteren. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Wat houden de beweegrichtlijnen in en wat kan jij hiermee in jouw werk? Kenniscentrum Sport geeft je meer inzicht in de richtlijnen en laat je met behulp van concrete producten zien hoe jij hier mee aan de slag kan. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Anderen stimuleren om meer te bewegen kan erg lastig zijn. De Beweegcirkel kan hierbij helpen: een boekje vol met invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. In deze sessie vertelt Kenniscentrum Sport over de Beweegcirkel en hoe jij deze kan gebruiken om anderen te stimuleren meer beweging in hun dag te brengen. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Krachttraining is ook voor jongeren populair. Er heerst al jaren het beeld dat dit niet goed is voor jongeren, omdat het lichaam nog in de groei is. Maar klopt dit wel? En wat kan je jongeren adviseren als het gaat om krachttraining? Herman IJzerman (Topsport Topics - Kenniscentrum Sport) licht de wetenschappelijke inzichten toe. Stephan Laschet (krachttrainer Sportspecific) gaat in op de praktische begeleiding van krachttraining en jongeren. Accreditatie voor deze workshop wordt aangevraagd voor praktijkondersteuners en jeugdartsen en -verpleegkundigen. FITNED geregistreerden krijgen accreditatie voor de gehele dag.
Reint Jan Renes

Reint Jan is lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein bij de Hogeschool Utrecht. Hij doet praktijkgericht onderzoek naar communicatie en gedragsverandering. Reint Jan weet als geen ander hoe hij kan inspireren en motiveren. Zo werd hij in 2015 collega’s en studenten gekozen tot ‘Teacher of the Year’ (Wageningen University and Research) en stond hij de afgelopen 3 jaar in de top 5 van meest inspirerende communicatiemensen in Nederland.

Beweegrichtlijnen?

Meer informatie over de beweegrichtlijnen of over producten die jij kan gebruiken? Ga naar kenniscentrumsport.nl/ons-aanbod/beweegrichtlijnen/

Beweeg het door!

Datum: maandag 13 mei
Tijd: 09:30 - 16:30 uur
Locatie: Amsterdome - Amsterdam

Gratis

Accreditatie wordt aangevraagd voor:

Jeugdartsen en -verpleegkundigen, Praktijkondersteuners

FITNED geregistreerden ontvangen bij aanwezigheid 20 accreditatiepunten

Aanmelden evenement
Deel dit evenement

Locatie

Amsterdome

Seineweg 2, Amsterdam

Plan uw route