15
november

Inspiratiebijeenkomst Erasmus+ Sport: wat kun je ermee in 2019?

Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Inspiratiebijeenkomst Erasmus+ Sport: wat kun je ermee in 2019?

 

Op donderdag 15 november 2018 organiseren de directie Sport van het ministerie van VWS, Kenniscentrum Sport, NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) een inspiratiebijeenkomst over de mogelijkheden van het EU Erasmus+ programma voor de sport.

Nederlandse organisaties maken nog weinig gebruik van de subsidiemogelijkheden die het Europese Erasmus+ programme biedt.

Tijdens deze middag vertellen experts en ervaren aanvragers over Europese mogelijkheden voor subsidie. Hoe werkt het aanvragen van subsidie en waar kun je subsidie voor aanvragen binnen Erasmus+/ Sport.  Ook gaan we in op de achtergronden, de prioriteiten en thema’s die Europa belangrijk vindt.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden; er is wel een maximum aan het aantal deelnemers.

Alle informatie over de inspiratiebijeenkomst is te vinden op deze site, wij updaten de pagina zodra er meer informatie beschikbaar is.

 

 

 

 

 

 

 

Sprekers

Peter Barendse
Martijn van Peer
Kees Sijbesma
Bart Ooijen
Dit overzicht is nog niet volledig en is onder voorbehoud.
Inloop met koffie/thee
door Martijn van Peer (Ministerie van VWS) en Peter Barendse (Kenniscentrum Sport)
door Bart Ooijen (attaché bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel) over beleid thema's en programma's in de EU.
 1. NOC*NSF vertelt over de Europese subsidie voor de European Sport for All Games
 2. Kenniscentrum Sport vertelt over de coordinatie van het Europese project Keep Youngsters Involved
 3. Info volgt
 
De Europese Commissie heeft de oproep 2019 gepubliceerd voor het Programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, ook wel Erasmus+ (ERASMUS+). Elke publieke of particuliere organisatie die actief is op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport kan financiële steun aanvragen. Tijdens deze sessie zullen we uitgebreider in gaan op de Call voor sport. De gedetailleerde voorwaarden van de nu gepubliceerde oproep tot het indienen van voorstellen, met inbegrip van de prioriteiten, zijn terug te vinden in de Erasmus+-programmagids: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/programme-guide_nl
Ook in andere onderdelen van het Erasmus+ programma, bijvoorbeeld Jeugd, zijn interessante mogelijkheden voor sportorganisaties. Mireille Unger van het Nederlands Agentschap Erasmus+ (NJi) vertelt hierover.
Peter Barendse

Peter Barendse is adviseur van Kenniscentrum Sport , vice-president van TAFISA (The Association For International Sport for All) en voorzitter van TAFISA Europe. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn jeugd en onderwijs, nationaal en internationaal (o.a. Erasmus+ Sport). Ook ontwikkelingen rondom inrichting en ruimte, gaming, nieuwe vormen van sport en nieuwe vormen van organisatie van sport volgt hij met belangstelling.


Martijn van Peer

Beleidsmedewerker ministerie van VWS, directie Sport

Kees Sijbesma

Kees Sijbesma is adviseur sportpromotie bij NOC*NSF, nauw betrokken bij de Europese Week van de Sport, en als programmamanager verantwoordelijk voor de 1e European Sports for All Games (ESFAG) in Friesland, 2018.

Bart Ooijen

Attaché Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Jeugd en Sport
Onderzoek en innovatie op VWS terreinen

Dit overzicht is nog niet volledig en is onder voorbehoud.

Lees en kijk terug wat  tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Erasmus+ Sport: wat kun je ermee in 2019?’ werd gepresenteerd:

 

Artikel/verslag van de inspiratiebijeenkomst op Allesoversport.nl. 

Tips en tricks bij het aanvragen van Europese sportsubsidies

Sport, maak ook gebruik van EU-subsidie Erasmus+ Jeugd

Sport en Europa

Presentatie door Martijn van Peer van Directie Sport van het Ministerie van VWS over internationaal sportbeleid. Download de presentatie (PDF).

Wat doet Europa op het gebied van Sport
Presentatie door Bart Ooijen (attaché bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel) over beleid thema’s en programma’s in de EU. Download de presentatie (PDF).

Het programma Erasmus+ Sport
De Europese Commissie heeft de oproep 2019 gepubliceerd voor het Programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, ook wel Erasmus+ (ERASMUS+). Elke publieke of particuliere organisatie die actief is op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport kan financiële steun aanvragen. De gedetailleerde voorwaarden van de nu gepubliceerde oproep tot het indienen van voorstellen, met inbegrip van de prioriteiten, zijn terug te vinden in de Erasmus+-programmagids: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/programme-guide_nl
Ook in bovengenoemde presentatie van Bart Ooijen zijn de verschillende mogelijkheden voor subsidie-aanvragen voor Erasmus+ Sport benoemd.

Goede voorbeelden

 • Kees Sijbesma van NOC*NSF vertelt over de Europese subsidie voor de European Sport for All Games. In de categorie Erasmus+ Sport / Not for Profit Sport events.
  Download de presentatie (PDF).
 • Dorien Dijk van Kenniscentrum Sport vertelt over de Erasmus+ Sport project Keep Youngsters Involved. In de categorie Erasmus+ Sport / Collaborative Partnishop.
  Download de presentatie (PDF).
 • Yara Hoppenbrouwer van ISA Youth vertelt over het Erasmus+ project Take it To the Streets. In de categorie Erasmus+ / Key Action Strategische partnerschappen.
  Download de presentatie (PDF).

Nederlands Agentschap Erasmus+ Jeugd
Ook in andere onderdelen van het Erasmus+ programma, bijvoorbeeld Jeugd, zijn interessante mogelijkheden voor sportorganisaties. Bekijk het filmpje, beschikbaar gesteld door het Nederlands Agentschap Erasmus+ Jeugd (NJI)

DeWeerelt
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht

Met het openbaar vervoer
Vanaf station Utrecht Centraal gaan er drie bussen naar de halte Papendorp Zuid. Deze bushalte ligt direct voor de ingang van DeWeerelt.

 • Arriva Bus 181 richting Gorinchem
 • Syntus Bus 195 richting R’dam Capelsebrug
 • Arriva Bus 295 richting Schoonhoven

Met de auto

 • A12 vanuit het westen: neem afrit 16 t/m 18 Knooppunt Oudenrijn. Ga verder op de Papendorpseweg richting de Orteliuslaan.
 • A12 vanuit het oosten: Neem afrit 16 t/m18 Hilversum-Knooppunt Lunetten. Ga verder op de Papendorpseweg richting de Orteliuslaan.
 • A2 vanuit het noorden: Neem afrit 6 t/m 8 richting het Marinus van Tyrusviaduct, vervolg deze weg tot de Orteliuslaan.
 • A2 vanuit het zuiden: Neem afrit Knooppunt Oudenrijn. Ga verder op de Papendorpseweg richting de Orteliuslaan.

Parkeren
Parkeren is mogelijk aan de achterkant van het gebouw. Hier kom je door het volgende adres in te voeren in de navigatie: Janssoniuslaan 59. Mocht deze parkeerplaats vol zijn dan is parkeren op de P+R Papendorp op de Mercatorlaan mogelijk. Vanaf hier is het 9 minuten lopen naar DeWeerelt.

Inspiratiebijeenkomst Erasmus+ Sport: wat kun je ermee in 2019?

Datum: donderdag 15 november
Tijd: 13:00 - 16:30 uur
Locatie: DeWeerelt - Utrecht

Gratis

inclusief ontvangst met koffie en thee en afsluitende netwerkborrel

Deel dit evenement

Locatie

DeWeerelt

Orteliuslaan 1041, 3528 BE Utrecht

Plan uw route