26
november

Kenniscafé Sport Live! van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur

Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

maandag 26 november

Kenniscafé Sport Live!
van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur

‘Trots op het verleden, zin in de toekomst’

 

Wat is er bereikt en wat zijn de lessen uit het actieplan ‘Naar een veilig sportklimaat’ (VSK)? En hoe ziet de toekomst eruit met de invulling van o.a. de deelakkoorden ‘Positieve sportcultuur’, ‘Vitale sportaanbieders’ en ‘Inclusief sporten’ uit het Sportakkoord? Op 26 november organiseert Kenniscentrum Sport in samenwerking met NOC*NSF hierover het Kenniscafé Sport Live!: ‘Van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur’.

“Trots op het verleden, zin in de toekomst’ is daarbij het motto.
In de eerste helft blikken we onder leiding van presentator Martijn de Greve terug op wat we uit de praktijk, wetenschap en beleid hebben geleerd van Veilig Sportklimaat. Wat heeft het programma sportverenigingen gebracht, is daarbij een belangrijke vraag. Expert Johan Steenbergen zet hiervoor het VSK programma in lijn met voorgaande programma’s als ‘Samen voor sportiviteit en respect’ en ‘Waarden en normen in de sport’. Voorvechter en VSK kernteamlid Marijke Fleuren geeft haar bespiegelingen op de historische ontwikkeling van het thema en kernteamleden Erik Gerritsen (KNHB) en Jan-Dirk van der Zee (KNVB) reflecteren met de aanwezigen op 7 jaar VSK.


Lancering boek ‘Een pedagogisch sportklimaat, het realiseren van een positieve sportclubcultuur’

Een bijzonder moment is de lancering van het boek ‘Een positief sportklimaat’, met als ondertitel ‘het realiseren van een positieve sportclubcultuur’. Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector sportpedagogiek bij Windesheim, zal namens het schrijversteam (Arnold Bronkhorst, Jens van der Kerk en haarzelf) het boek introduceren. Met deze publicatie willen zij eraan bijdragen dat iedereen in de sport – van vrijwilliger tot bestuurslid en professional – kennis heeft hoe je tot een sociaal veilig en positief sportklimaat komt. De publicatie zal door Erik Lenselink (kernteamlid VSK) worden uitgereikt aan Annelies Pleyte (directeur Sport VWS)


Wat brengt het sportakkoord ons?

Na ‘de thee’ richten we de blik nadrukkelijk op de toekomst. Via een panelgesprek en in interactie met de zaal gaan we in op de verwachtingen van het Nationaal Sportakkoord, en dan in het bijzonder de deelakkoorden ‘Positieve sportcultuur’ en ‘Vitale sportaanbieders’. Dat doen we met Annelies Pleyte (directeur Sport VWS), Jill Eekhart (voorzitter voetbalvereniging DVVA en programmacoördinator Nyenrode), Gert-Jan Lammens (Rotterdam Sportsupport),  Sjors Brouwer (KNVB), Paul van der Meer (Kenniscentrum Sport) en VSK programmamanager Ary Hordijk.

Onder leiding van Martijn de Greve komen zowel sprekers als publiek volop aan bod in de informele en inspirerende ambiance van de KNVB Campus. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door Huisband ‘Café du Sport’. Bereid je voor op verrassende wendingen in het programma. Dankzij de tekenaars van Getekend Verslag zal er ook een tastbaar eindresultaat van de discussie zijn. En ook aan de derde helft is natuurlijk gedacht….

Schrijf je snel in voor deze niet te missen editie van Kenniscafé Sport Live!, op het Oranjeplein van de KNVB Campus.

 

P.S. Nog niet eerder een Kenniscafé Sport Live! bezocht?
Bekijk hier de impressie van de editie ‘Sport en Tweede Kamer-verkiezingen’.

logo's samenwerkende partners Kenniscafé Sport Live! Positieve Sportcultuur

Sprekers

Martijn de Greve
presentator
Johan Steenbergen
Marijke Fleuren
Jan Dirk van der Zee
Erik Gerritsen
Nicolette Schipper-van Veldhoven
Erik Lenselink
Ary Hordijk
Paul van der Meer
Café du Sport
Annelies Pleyte
Gert-Jan Lammens
Jill Eekhart
Sjors Brouwer
Welkom met koffie/thee op het Oranjeplein van de KNVB Campus.
Muziek van huisband Café du Sport. Deel 1 staat in het teken van de afsluiting van het programma Veilig Sportklimaat. Presentator Martijn de Greve interviewt Johan Steenbergen (één van de schrijvers van het boek ‘Een positief sportklimaat’) en Marijke Fleuren, één van de drijvende krachten in het kernteam van Veilig Sportklimaat. Wat heeft Veilig Sportklimaat betekend voor de voetbal- en voor de hockeybond? Reflectie door kernteamleden Jan Dirk van der Zee en Erik Gerritsen. Nicolette Schipper-van Veldhoven introduceert namens het schrijversteam (Arnold Bronkhorst, Jens van der Kerk en haarzelf) het boek ‘Een pedagogisch sportklimaat, het realiseren van een positieve sportclubcultuur’. Officiële aanbieding van het boek door Erik Lenselink aan het ministerie van VWS. Reactie van Annelies Pleyte.
Huisband Café du Sport leidt ons naar de pauze en geeft muzikaal startsein voor deel 2.
Deel 2 gaat in op de toekomst: via een panelgesprek en in veel interactie met de zaal gaan we in op de verwachtingen van het Nationaal Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’, en dan in het bijzonder de deelakkoorden ‘Positieve sportcultuur’ en ‘Vitale sportaanbieders’. Met in het panel Annelies Pleyte, Jill EekhartGert-Jan Lammers, Sjors BrouwerPaul van der Meer en  Ary Hordijk. Presentator Martijn de Greve vat samen met de tekenaars van Getekend Verslag het resultaat van dit kenniscafé samen. Met een laatste song van Café du Sport gaan we naar de ‘derde helft’.
Netwerkborrel en gelegenheid boek aan te schaffen.
Martijn de Greve
presentator

Martijn de Greve is onafhankelijk presentator en debatleider en opereert daar waar het politieke en maatschappelijk debat gevoerd wordt en waar beide samen komen. Met een kenmerkende energieke en prikkelende stijl is Martijn in staat als interviewer of gespreksleider de scherpe randen op te zoeken én de kern van het debat op tafel te krijgen.


Johan Steenbergen

Johan Steenbergen (1963) is gepromoveerd bewegingswetenschapper. Hij houdt zich binnen Kennispraktijk al jaren bezig met sportonderzoek en de toepassing van onderzoek binnen verschillende contexten . Zijn onderzoek richt zich vooral op het beïnvloeden van (beweeg)gedrag, sportiviteit & respect en de wijze waarop je lokaal sportbeleid handen en voeten kunt geven. Vanuit zijn interesse in en kennis over organisatieontwikkeling en ondernemerschap helpt hij teams en organisaties in effectieve samenwerking en strategische keuzes. Hij ontwikkelt hiervoor maatwerktrainingen en is betrokken bij adviestrajecten.


Marijke Fleuren

Marijke Fleuren (oud-hockeyster) is voorzitter van de Europese Hockeyfederatie EHF, IOC lid commission Women in Sport en zij is ambassadeur van het programma Naar een Veilig Sportklimaat (VSK).


Jan Dirk van der Zee

Jan Dirk van der Zee is directeur bestuurder van de sectie amateurvoetbal binnen de KNVB en lid van het kernteam actieplan Naar een Veiliger Sport Klimaat (VSK).


Erik Gerritsen

Erik Gerritsen is algemeen directeur van de KNHB en is ambassadeur van het programma Naar een Veilig Sportklimaat (VSK).


Nicolette Schipper-van Veldhoven

Dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven is lector Sportpedagogiek aan hogeschool Windesheim. Haar specialisatie: een veilig sport- en beweegklimaat.

Het lectoraat ontwerpt, initieert en verricht onderzoek op het vlak van sportpedagogiek, zodat iedereen kan sporten: veilig én met plezier.


Erik Lenselink

Erik Lenselink is manager sportontwikkeling bij NOC*NSF en maakt deel uit van het kernteam van programma Naar een Veilig Sportklimaat (VSK).


Ary Hordijk

Ary Hordijk is sinds 2012 bij NOC*NSF programmamanager actieplan Naar een veiliger Sportklimaat (VSK).


Paul van der Meer

Paul van der Meer is adviseur bij Kenniscentrum Sport en houdt zich voornamelijk bezig met het programma Sport en bewegen in de buurt, Sportimpuls,  programma Naar een veiliger Sportklimaat (VSK) en Kwaliteitsimpuls Buurtsportcoaches.


Café du Sport

Deze gelegenheidsformatie – speciaal voor de kenniscafés van Kenniscentrum Sport samengesteld – is inmiddels zo goed op elkaar ingespeeld dat ze ook op andere locaties optreden, maar dan onder de naam PRFCT5. De vaste samenstelling is Jessica Koomen (zang), Ronald Jas (gitaar), Paul van den Belt (piano), Paul Kummer (basgitaar) en Michael van Praag (drums). Bij het sportdebat zijn ze dit keer met vier van de vijf aanwezig.


Annelies Pleyte

Annelies Pleyte is sinds 19 februari 2018 directeur Sport van de Directie Sport dat ressorteert onder het Directoraat-Generaal Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze mocht meteen in actie komen bij ‘De Voorzet’ voor het Sportakkoord.


Gert-Jan Lammens

Gert-Jan Lammers is directeur-bestuurder van Rotterdam Sportsupport, is eindverantwoordelijk voor de organisatie en vooral actief op het strategisch verbinden van de organisatie met de buitenwereld. Samen met collega’s zet hij zich in om van Rotterdam een stad te maken waar iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen.

Jill Eekhart

Jill Eekhart is voorzitter voetbalvereniging DVVA en programmacoördinator  bij Nyenrode.

Sjors Brouwer

Sjors Brouwer is programmamanager bij de KNVB.

Illustraties van Getekend Verslag

Klik afbeelding voor groot formaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel naar aanleiding van dit kenniscafé

Volgt binnenkort

De KNVB Campus ligt centraal in het land, tussen snelwegen A28 en A12, in de bossen bij Zeist. Met de auto eenvoudig te bereiken en voorzien van voldoende (gratis) parkeergelegenheid op eigen terrein.

Adres
KNVB Campus
Woudenbergseweg 56 – 58
3707 HX Zeist

Openbaar vervoer
Vanaf station Driebergen/Zeist gaat buslijn 381 naar de KNVB Campus.
Let op: 9292 adviseert soms ook buslijn 43. Dit is echter nog 20min lopen.
Met OV-fiets is het ongeveer 15 minuten fietsen vanaf het station naar de KNVB Campus.

Met de auto
vanaf de A12

Afrit 20 Zeist / Driebergen, afslaan naar Zeist.
Volg in Zeist de borden KNVB Campus (richting Woudenberg).
De hoofdingang van de KNVB Campus is aan de rechterhand.

vanaf de A28
Afrit 3 Zeist-Oost / Den Dolder.
Volg de borden Zeist-Kerkenbosch
De hoofdingang van de KNVB Campus is aan de rechterhand.

Parkeren
Op het terrein is de ingang naar P1 direct na de entree rechts naar beneden.
Wanneer P1 vol is, kan er aan de overkant van de provinciale weg worden geparkeerd, bij de sportvelden, op P3.

Kenniscafé Sport Live! van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur

Datum: maandag 26 november
Tijd: 14:30 - 18:00 uur
Locatie: KNVB Campus - Zeist

€ 25

incl.  koffie/thee en netwerkborrel

Deel dit evenement

Locatie

KNVB Campus

Woudenbergseweg 56-58, 3707 HX Zeist

Plan uw route