7
augustus

Kennissafari ‘The Big Five’ – TAFISA European Sports for All Games in Heerenveen

Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Zeldzaam mooi is het als je op safari The Big Five ontdekt. Deze zomer kun je die unieke ervaring opdoen, en verrassend genoeg: in Friesland! Op de slotdag van de TAFISA European Sports for All Games organiseert Kenniscentrum Sport samen met partners in ‘mienskip’ dit unieke wandelende (inter)nationale kennisevent. Ontdek dinsdag 7 augustus wandelend in groepjes door het sportieve centrum van Heerenveen ‘The Big Five’.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft Friesland de primeur van dit Europese evenement met wel 50 cultuursporten uit Europa en daarbuiten. En jij kan daarbij zijn.

Ontmoet (inter)nationale experts en beoefenaars van traditionele sporten, neem bijzondere verhalen mee die je graag verder vertelt en ervaar zelf de lol van krulbol, Polynesisch kanovaren of de Highland Games… Dit alles in de stijl van Kenniscafé Sport Live! met live muziek van band Café du Sport, discussies, interactie en een netwerkborrel achteraf. En om het compleet te maken een buffet samen met alle sporters van de European Games. Vanwege het internationale karakter van deze kennissafari is de voertaal  overwegend Engels.

The Big Five?

Op één dag kun je vijf waardevolle thema’s ontdekken, geïnspireerd door de European Sports for All Games.

 1. De (culturele) waarde van traditionele sporten: een erfenis of een nieuw begin?
 2. Sportparticipatie in de toekomst
 3. Iepen Mienskip (open gemeenschap) door sport: hoe bevordert sport gemeenschappelijkheid en vitaliteit in dorpen en steden?
 4. Maatschappelijke impact van sportevenementen
 5. De kracht van het sportverhaal: storytelling door deelnemers Games

Wat gaan we doen?

Introductie Kennissafari, European Sports for All Games en de Culturele Hoofdstad door Tjeerd van Bekkum, wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen, voorzitter Peter Barendse van TAFISA Europe en een vertegenwoordiger van Kenniscentrum Sport.
Wat is de legacy voor sport en vitaliteit van de European Games en de Culturele Hoofdstad voor Friesland? Anne Jochum de Vries (directeur Sport Fryslan), Oeds Westerhof of Immie Jonkman (Culturele Hoofdstad) en Hannes Scherjon (bekend fierljepper) en Wout Zijlstra (deelnemer Highland Games, voormalig sterkste man van Nederland) aan het woord.
Sport en cultuur komen samen in cultuursporten. Dr. Marian ter Haar van Kenniscentrum Sport graaft dieper naar de betekenis van deze gemeenschappelijke tradities in Nederland en Europa en de lessen voor nu: ‘Sporten als cultureel erfgoed met actuele waarde of expressie van vervlogen tijden?’

De Kennissafari begint in het Posthuis Theater. In de theaterzaal is de plenaire start met live muziek van huisband Café du Sport. Presentator Tjeerd van Bekkum (CEO Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018 en oud burgemeester van de gemeentes Smallingerland en Marum) leidt de discussie met sprekers en de zaal:

 • Introductie van de Kennissafari, European Sports for All Games en de Culturele Hoofdstad door Tjeerd van Bekkum, wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen, voorzitter Peter Barendse van TAFISA Europe en een vertegenwoordiger van Kenniscentrum Sport.
 • Wat is de legacy voor sport en vitaliteit van de European Games en de Culturele Hoofdstad voor Friesland? Anne Jochum de Vries (directeur Sport Fryslan), Oeds Westerhof of Immie Jonkman (Culturele Hoofdstad) en Hannes Scherjon (bekend fierljepper) en Wout Zijlstra (deelnemer Highland Games, voormalig sterkste man van Nederland) aan het woord.
 • Sport en cultuur komen samen in cultuursporten. Dr. Marian ter Haar van Kenniscentrum Sport graaft dieper naar de betekenis van deze gemeenschappelijke tradities in Nederland en Europa en de lessen voor nu: ‘Sporten als cultureel erfgoed met actuele waarde of expressie van vervlogen tijden?’

In groepen van max 20-25 personen gaan we na het plenaire deel op safari in het centrum van Heerenveen, met telkens een combinatie van het beleven van enkele cultuursporten én een kennisthema. De European Sports for All Games zijn namelijk ook uniek door het feit dat ze niet in een stadion worden uitgevoerd, maar midden in de stad tussen het publiek.

Tip: het publieksprogramma is ook een leuk dagje uit voor de rest van het gezin!

Na afloop keren alle groepen terug in het Posthuis Theater en huisband Café du Sport is weer paraat voor muzikale intermezzo’s in easy jazz stijl:

 • Interactie met de deelnemers aan de kennissafari onder leiding van presentator Tjeerd van Bekkum
  Wolfgang Baumann, secretaris-generaal van TAFISA, verbindt de European Games met Mission 2020, het manifest waarmee wereldwijd aan sportparticipatie wordt gewerkt.
 • Een Europese deelnemer aan de Sports for All Games vertelt over zijn/haar passie voor de traditionele sport.
 • Jack Hutten, senior beleidsadviseur sport van het ministerie van VWS, verbindt de European Games met het motto ‘Sport verenigt Nederland’ van het Nationaal Sportakkoord, dat eind juni is gesloten met sportbonden, overheden en maatschappelijke organisaties.
 • Jurryt van der Vooren, sporthistoricus, zal in de afsluitende gesproken column op zijn onnavolgbare manier interessante sportfeitjes humoristisch combineren met het thema van deze Kennissafari.

Voor wie?

Wethouders sport en cultuur, hoofden sport/beleidsmedewerkers sport en/of cultuur gemeenten, provincies, rijk en EU, beleidsmedewerkers sportbonden, beleidsmedewerkers uit cultuursector, lokale sportorganisaties, buurtsportcoaches, wetenschappers sportevenementen/sportparticipatie/cultuur en sport, politiek, leden TAFISA Europa*.

* TAFISA Europa houdt op 7 augustus vanaf 9.00 uur een werkconferentie over ‘Life long Play and Sport  for All’ in het Abe Lenstra Stadion en sluit bij de kennissafari aan. Nederlandse deelnemers aan de kennissafari zijn ook zonder meerkosten welkom bij de Engelstalige conferentie (interesse graag aangeven bij aanmelding; je krijgt hier aanvullende informatie over van TAFISA).

Met wie?

De Kennissafari ‘The Big Five’ is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport in co-creatie met Sport Fryslan, NOC*NSF, TAFISA Europa, gemeente Heerenveen en natuurlijk TAFISA European Sports for All Games.
Café du Sport is de huisband van Kenniscentrum Sport met zangeres Jessica Koomen, gitarist Ronald Jas, pianist Paul van den Belt, basgitarist Peter Kummer en drummer Michael van Praag.

Partners
logo European Sport for All Games   TAFISA   Sport Fryslan   NOC NSF   gemeente Heerenveen

 

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad    provincie friesland     logo Stichting de Friesland      cofunded by Erasmus+ EU

 

 

 

Sprekers

Anne Jochum de Vries
Hans Slender
Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)
Michael van Praag
Wolfgang Baumann
Tjeerd van Bekkum
presentator
Gerard Dielessen
Jelle Zoetendal
Annelies Pleyte
Jurryt van der Vooren
Café du Sport
Rita van Driel
Jack Hutten
Erik Lenselink
Peter Barendse
Oeds Westerhof
Immie Jonkman
Hannes Scherjon
Malgorzata Bronikowska
Mutlu Turkmen
Dirk Nasser
Malgorzata Szukalska-Wrona
Peter-Jan Mol
Jean-Francois Laurent
De presentatie is in handen van Tjeerd van Bekkum, directeur van Leeuwarden Fryslan Culturele Hoofdstad 2018. Huisband Café du Sport zorgt voor de muzikale start. Introductie Kennissafari, European Sports for All Games en de Culturele Hoofdstad door Tjeerd van Bekkum, wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen, voorzitter Peter Barendse van TAFISA Europe en een vertegenwoordiger van Kenniscentrum Sport. Wat is de legacy voor sport en vitaliteit van de European Games en de Culturele Hoofdstad voor Friesland? Anne Jochum de Vries (directeur Sport Fryslân), Oeds Westerhof of Immie Jonkman (Culturele Hoofdstad), Hannes Scherjon (bekend fierljepper) en Wout Zijlstra (deelnemer Highland Games, voormalig sterkste man van Nederland) aan het woord. Sport en cultuur komen samen in cultuursporten. Dr. Marian ter Haar van Kenniscentrum Sport graaft dieper naar de betekenis van deze gemeenschappelijke tradities in Nederland en Europa en de lessen voor nu: ‘Sporten als cultureel erfgoed met actuele waarde of expressie van vervlogen tijden?’ Aansluitend verdeling in groepen voor de safari: bij aanmelding aangeven voorkeur voor Nederlandstalige of internationale groep.
Deelnemers worden in gemixte internationale groepen langs drie locaties (spots) geleid. Wat je tegenkomt op je route, blijft een verrassing. Ontdek in elk geval drie van deze Big Five-thema’s, geïnspireerd door de European Sports for All Games.
 1. De (culturele) waarde van traditionele sporten: een erfenis of een nieuw begin?

  In deze sessie wordt de (culturele) waarde van traditionele sport in een internationaal perspectief geplaatst. Waar ligt die waarde van traditionele sport voor internationale verbinding? En hoe kan deze waarde bewaard blijven in de huidige tijd van globalisering waarbij (lokale) tradities vaak vergeten worden? Een gevarieerd internationaal viertal laat hun licht schijnen over dit thema: Onderzoeker Malgorzata Bronikowska (Polen), Mutlu Turkmen, voorzitter van de International Bocce Confederation en professor aan de Universiteit van Extremadura, sporter Dirk Nasser (Spanje) en een sportman uit Friesland. Moderator: Jean-Francois Laurent, TAFISA. Locatie: Raadzaal gemeentehuis Heerenveen. Onderweg kennismaking met deze sporten: Goasslschnalzen, fingerhaklen en la billarda, el caliche, en la llave asturiana (Duitsland en Spanje).
 2. Sportparticipatie in de toekomst: naar buiten! 

  Voor steeds meer mensen, dichtbij in de buurt, voor een leven lang plezier. Het kan, het aanbod groeit. Maar welke belemmeringen zijn er nog die we in de toekomst willen wegnemen voor mensen met een bijvoorbeeld een fysieke beperking of migratieachtergrond te kunnen laten meedoen? Hoe stellen we het kompas voor hen zó in zodat ze de goede richting op gaan en zelf een passend aanbod kunnen kiezen? Een inspirerende sessie met actuele lessons learned onder leiding van Rita van Driel (programmamanager NOC*NSF, board member IPC), met jou als deelnemer én met Annelies Pleyte (directeur Sport VWS), Michael van Praag (voorzitter Nederlandse Sportraad), Peter Barendse (TAFISA Europe/adviseur Kenniscentrum Sport) en Erik Lenselink (manager Corporate Affairs NOC*NSF). Moderator: Rita van Driel, NOC*NSF/IPC. Locatie: Museumcafé Museum Heerenveen. Onderweg kennismaking met o.a. deze sporten: Krulbol, staande wip, boogschieten en dodgeball (België).
 3. Iepen Mienskip (open gemeenschap) door sport: hoe bevordert sport gemeenschappelijkheid en vitaliteit in dorpen en steden?

  Ons tijdperk verandert. De wereld is groter geworden, de samenleving meer divers. Het vergt een flinke dosis moed, creativiteit en verbeelding om met die veranderingen om te gaan. Leeuwarden-Fryslân 2018 pakt het Culturele Hoofdstad jaar daarom aan om de kop boven het maaiveld uit te steken. Om als provincie, land en Europa een ontwikkeling door te maken om van een mienskip naar een iepen mienskip te gaan. Door de kansen die zich voordoen te zien en te luisteren naar nieuwe inzichten. Door flexibel te zijn en je aan te passen zonder jezelf te verliezen.Deze sessie wordt verzorgd door Immie Jonkman, Cultural Producer / program manager Royal Friesian at LF2018 en Oeds Westerhof, director network & legacy Culturele Hoofdstad LF 2018. Moderator: Anne Jochum de Vries, directeur Sport Fryslan.  Locatie: Bovenzaal Posthuis Theater. Onderweg maak je kennis met o.a. deze sporten: Polynesisch kanovaren en Pierscieniowka, Grele en Kapela (Frankrijk en Polen).
 4. Maatschappelijke impact van sportevenementen

  In deze sessie gaan we in op de maatschappelijke impact van sportevenementen en side-events. Op welke manier kun je daadwerkelijk impact bereiken en welke lessen kunnen we leren uit nationale en internationale ervaringen? Hans Slender (Hanze Hogeschool) en Małgorzata Szukalska - Wrona (Ministerie van Sport, Polen) helpen je het bos zien tussen de lianen van de jungle. Moderator: Peter-Jan Mol van Kenniscentrum Sport. Locatie: Trinitas. Onderweg kom je deze sporten tegen: Mantilaki, Little tails, Milakia, Ring throwing, Cumman nodding, Kaasrollen/Ruzzolone en Waist pulling (Griekenland, Hongarije en Italië).
 5. Sportparticipatie in de toekomst: naar buiten!

  De kracht van sport zit in het verhaal. In deze sessie word je door verschillende storytellers op intieme wijze meegenomen in hun verhaal over de waarde van sport en traditie. Van een traditionele fierljepper tot een moderne zeiler en van een verstandelijke beperkte sporter tot een deelnemer van de Elfstedentocht. Moderatoren: Dorien Dijk en Jacqueline Kronenburg van Kenniscentrum Sport. Locatie: schaatscafé ‘t Houtsje. Onderweg kom je deze sporten tegen: de wijnvatrollers van Rouleurs de barrique de St. Emilion, Landais exhassiers en jeux des palets (Frankrijk).
Vervolg van de safari in het centrum van Heerenveen naar de 2e locatie.
Vervolg van de safari in het centrum van Heerenveen naar de 3e locatie.
Huisband Café du Sport is weer paraat voor muzikale intermezzo’s in easy jazz stijl. Interactie met de deelnemers aan de kennissafari onder leiding van presentator Tjeerd van Bekkum. Wolfgang Baumann, secretaris-generaal van TAFISA, verbindt de European Games met Mission 2020, het manifest waarmee wereldwijd aan sportparticipatie wordt gewerkt. Een Europese deelnemer aan de Sports for All Games vertelt over zijn/haar passie voor de traditionele sport. Jack Hutten, senior beleidsadviseur van het ministerie van VWS, verbindt de European Games met het motto ‘Sport verenigt Nederland’ van het Nationaal Sportakkoord, dat eind juni is gesloten met sportbonden, overheden en maatschappelijke organisaties. Jurryt van der Vooren, sporthistoricus, zal in de afsluitende gesproken column op zijn onnavolgbare manier interessante sportfeitjes humoristisch combineren met het thema van deze Kennissafari.
In de foyer en op het terras van het Posthuis Theater
Wandelend of met een groepsfiets verplaatsen we ons naar het Abe Lenstra Stadion voor het slotbuffet met alle delegaties van de European Sports for All Games (inbegrepen; wel bij aanmelding aangeven of hier wel/niet gebruik van wordt gemaakt).
19.15 uur-20.30 uur  Einde Kennissafari. Optioneel (van harte aanbevolen): deelname aan optocht naar en slotceremonie European Sports for All Games in het centrum van Heerenveen. Aansluitend slotfeest op eigen gelegenheid. Ideeën voor een overnachting vind je hier: www.friesland.nl/nl/plannen/overnachtingen
Anne Jochum de Vries

Anne Jochum de Vries is directeur/bestuurder van SportFryslân.  “Sporten en bewegen stimuleren en mogelijk maken voor iedere Fries, in het bijzonder voor kinderen, daar wordt mijn hart warm van”.  Hij was één van de voortrekkers van het Friese bid voor de eerste Tafisa European Sport for All Games.


Hans Slender

Hans Slender is werkzaam als docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen, Instituut voor Sportstudies en als onderzoeker binnen het lectoraat Sportwetenschap. Hij heeft een kritische blik op het sportwerkveld en is actief binnen de vakgebieden sporteconomie, organisatieverandering, ondernemerschap en evenementen. Ook heeft hij affiniteit met nieuwe media en de mogelijkheden van netwerkvorming binnen de sport.


Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)

Marian is expert in kennisontwikkeling over sport. Zij is academisch gevormd, ze promoveerde in 2014 op complexe samenwerking, tegelijkertijd vooral gedreven door de praktijk van strategische samenwerking bij actuele kennisvraagstukken.


Michael van Praag

Bondsvoorzitter KNVB, lid UEFA Bestuur en Voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Drummer in Café du Sport, de band met een sportieve swing.


Wolfgang Baumann

Wolfgang Baumann is Secretaris Generaal van de Board of Directors van TAFISA.


Tjeerd van Bekkum
presentator

Presentator Tjeerd van Bekkum (CEO Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018 en oud burgemeester van de gemeentes Smallingerland en Marum) leidt de discussie met sprekers en de zaal.


Gerard Dielessen

Gerard Dielessen werkte voor regionale kranten en de rtv-redactie van de NOS voordat hij in 1997 hoofdredacteur werd van NOVA en chef actueel bij de NPS. In 2002 werd hij hoofdredacteur van Studio Sport en hoofd sportprogramma’s Televisie.Van 2003 tot en met april 2010 was hij algemeen directeur van de NOS. Vanaf 2010 is Gerard Dielessen algemeen directeur van NOC*NSF.

Sinds 2018 maakt hij deel uit van de Communications Commission van het IOC. Bij RTV Drenthe is hij voorzitter van de Raad van Toezicht.

Gerard houdt zijn hele leven al van sport en is regelmatig te vinden op de fiets, de skipiste en de tennisbaan.


Jelle Zoetendal

De gemeente Heerenveen heeft prachtige dorpen en wijken en dat wil Jelle Zoetendal graag zo houden. Samen leven, is samen doen. Weer om elkaar denken en elkaar helpen. Dat is wat hij wil! Daar zet hij zich in: op weg naar de toekomst!

Sinds 2 januari 2014 is Jelle Zoetendal wethouder met de portefeuilles: Financiën & Grondbedrijf, Welzijn & Zorg, Sport & Accommodaties, Wijk- & Dorpsvernieuwing.


Annelies Pleyte

Annelies Pleyte is sinds 19 februari 2018 directeur Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Daarvoor was zij directeur Nationaal Coördinator Groningen, Directie Den Haag. En eerder vervulde zij verschillende functies aan het Binnenhof, waaronder politiek adviseur van minister-president Rutte.


Jurryt van der Vooren

Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van ‘Amsterdam 1928’ en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.


Café du Sport

Deze gelegenheidsformatie – speciaal voor de kenniscafés van Kenniscentrum Sport samengesteld – is inmiddels zo goed op elkaar ingespeeld dat ze ook op andere locaties optreden, maar dan onder de naam PRFCT5. De vaste samenstelling is Jessica Koomen (zang), Ronald Jas (gitaar), Paul van den Belt (piano), Paul Kummer (basgitaar) en Michael van Praag (drums).


Rita van Driel

Rita van Driel is één van de hoogste internationale sportbestuurders van Nederland. Zij trad in 2009 toe tot het bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. In die hoedanigheid maakte zij deel uit van de IOC evaluatie- en coördinatiecommissies voor de olympische en paralympische gaststeden van 2010 en 2022. Van Driel is daarnaast ook ‘programmamanager gehandicaptensport’ bij NOC*NSF.


Jack Hutten

Senior Beleidsadviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Erik Lenselink

Erik Lenselink is manager sportontwikkeling bij NOC*NSF en maakt deel uit van het kernteam van programma Naar een Veilig Sportklimaat (VSK).


Peter Barendse

Peter Barendse is adviseur van Kenniscentrum Sport , vice-president van TAFISA (The Association For International Sport for All) en voorzitter van TAFISA Europe. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn jeugd en onderwijs, nationaal en internationaal (o.a. Erasmus+ Sport). Ook ontwikkelingen rondom inrichting en ruimte, gaming, nieuwe vormen van sport en nieuwe vormen van organisatie van sport volgt hij met belangstelling.


Oeds Westerhof

Oeds Westerhof is directeur Mienskip & Erfskip / Director Network & Legacy van Stichting 2018 Leeuwarden Fryslân


Immie Jonkman

Immie Jonkman is mede-organisator van Leeuwarden en Friesland als Culturele Hoofdstad 2018 en lid van het artistiek team.


Hannes Scherjon

Hannes Scherjon is fierljepper en ambassadeur van de European Sports for All Games. Verder heeft Hannes een klompenmakerij / museum en fierljeppolder / museum.


Malgorzata Bronikowska

Malgorzata Bronikowska is Associate Professor at the Poznań University of Physical Education. It is the oldest sport university in Poland and the third oldest in Europe. It is the only university in the region offering courses with coaches of world sport stars, lecturers with many years of academic experience and young academic teachers.


Mutlu Turkmen

Dr. Mutlu Turkmen is Deputy Chairman of the Turkey Bocce Bowling and Darts Federation and Professor at the University of Extremadura.


Dirk Nasser

Dirk Nasser is Director Association AccETTD and TAFISA Member from Spain. He has spent years in research of the traditional games of Extremadura, which he has already collected in several books and thanks to which many will not fall into oblivion.


Malgorzata Szukalska-Wrona

Malgorzata SZUKALSKA – WRONA works for the Ministry of Sport and Tourism, Warsaw, Poland and is Deputy Chairman of the TAFISA Europe Steering Committee.

Peter-Jan Mol

Peter-Jan is binnen Team Sportaanbieders expert op het gebied van de maatschappelijke en economische waarde van sportevenementen en integriteit (o.a. doping, matchfixing). Daarnaast houdt hij zich bezig met de volgende thema’s: bewegen en cognitie bij jeugd, sedentair gedrag en dynamisch werken. Practice what you preach is een spreuk die op zijn lijf is geschreven.

Jean-Francois Laurent

Jean-Francois Laurent is Manager – Programs & Events at TAFISA.

Lees en kijk terug wat er tijdens de Kennissafari werd gepresenteerd:

Vind hier meer  informatie over de European Sports for All Games, Iepen Mienskip en meer kennis in de vorm van artikelen/rapporten.

Flyer Kennissafari

Download de flyer

Download het programma (NL)

Download the programme (EN)

 

Alle informatie over de European Sports for All Games

Iepen Mienskiep

Interessante artikelen/rapporten

 

Ingang Posthuis Theater

Achter de Kerk 2

Bereikbaarheid met auto en parkeren

Parkeergarage Geerts Willigenplein

Op twee minuten loopafstand van het Posthuis Theater bevindt zich onder het Geerts Willigenplein een grote parkeergarage. De openingstijden zijn de gehele week van 05.00 – 22.00 uur. Uitrijden kan 24 uur per dag.
Meer informatie over parkeren in Heerenveen-centrum vind je hier.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Het theater ligt op vijf minuten lopen van het Centraal Station Heerenveen. Je loopt naar de brug tegenover het NS-station (richting K.R. Poststraat); steek de brug over en sla rechtsaf de Fok in. Na ± 80 meter zie je aan je linkerhand het Posthuis Theater.

Kennissafari ‘The Big Five’ – TAFISA European Sports for All Games in Heerenveen

Datum: dinsdag 7 augustus
Tijd: 11:30 - 19:00 uur
Locatie: Posthuis Theater Heerenveen - Heerenveen

€ 75

(incl. lunch, borrel en sportersbuffet, incl. btw)

Aanmelding via deze site is niet meer mogelijk. De inschrijving is gesloten. Neem voor meer informatie contact op via kenniscafé@kcsport.nl.

Deel dit evenement

Locatie

Posthuis Theater Heerenveen

Fok 78, 8441 BR Heerenveen

Plan uw route