7
augustus

Kennissafari ‘The Big Five’ – TAFISA European Sports for All Games in Heerenveen

Laden Evenementen

Zeldzaam mooi is het als je op safari The Big Five ontdekt. Deze zomer kun je die unieke ervaring opdoen, en verrassend genoeg: in Friesland! Op de slotdag van de TAFISA European Sports for All Games organiseert Kenniscentrum Sport samen met partners in ‘mienskip’ dit unieke wandelende (inter)nationale kennisevent. Ontdek dinsdag 7 augustus wandelend in groepjes door het sportieve centrum van Heerenveen ‘The Big Five’.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft Friesland de primeur van dit Europese evenement met wel 50 cultuursporten uit Europa en daarbuiten. En jij kan daarbij zijn.

Ontmoet (inter)nationale experts en beoefenaars van traditionele sporten, neem bijzondere verhalen mee die je graag verder vertelt en ervaar zelf de lol van krulbol, Polynesisch kanovaren of de Highland Games… Dit alles in de stijl van Kenniscafé Sport Live! met live muziek van band Café du Sport, discussies, interactie en een netwerkborrel achteraf. En om het compleet te maken een buffet samen met alle sporters van de European Games.

The Big Five?

Op één dag kun je vijf waardevolle thema’s ontdekken, geïnspireerd door de European Sports for All Games.

  1. De (culturele) waarde van traditionele sporten: een erfenis of een nieuw begin?
  2. Sportparticipatie in de toekomst
  3. Iepen Mienskip (open gemeenschap) door sport: hoe bevordert sport gemeenschappelijkheid en vitaliteit in dorpen en steden?
  4. Maatschappelijke impact van sportevenementen
  5. De kracht van het sportverhaal: storytelling door deelnemers Games

Wat gaan we doen?

De Kennissafari begint in het Posthuis Theater. In de theaterzaal is de plenaire start met live muziek van huisband Café du Sport. Presentator Tjeerd van Bekkum (CEO Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018 en oud burgemeester van de gemeentes Smallingerland en Marum) leidt de discussie met sprekers en de zaal. We horen van Anne-Jochum de Vries, directeur Sport Fryslan, over het programma waarmee duizenden Friezen betrokken zijn bij sport voorafgaand aan de Games. Vanuit de EU zal een spreker toelichten waarom cultuursporten met Europese subsidie worden ondersteund. TAFISA secretaris-generaal Wolfgang Baumann gaat in op trends voor sportparticipatie wereldwijd. Michael van Praag (NL Sportraad, KNVB) en André Bolhuis (NOC*NSF) en anderen leggen de verbinding met het sportakkoord.

In groepen van max 20-25 personen gaan we na het plenaire deel op safari in het centrum van Heerenveen, met telkens een combinatie van het beleven van enkele cultuursporten én een kennisthema. De European Sports for All Games zijn namelijk ook uniek door het feit dat ze niet in een stadion worden uitgevoerd, maar midden in de stad tussen het publiek.

Tip: het publieksprogramma is ook een leuk dagje uit voor de rest van het gezin!

Na afloop keren alle groepen terug in het Posthuis Theater voor een wrap-up, meer live-muziek (o.a. met Michael van Praag op drums) en een netwerkborrel. Tot slot krijg je de mogelijkheid om samen met alle sporters de finale van de Games te beleven met het buffet in het Abe Lenstrastadion (inclusief) en naar keuze de optocht en het finalefeest in het centrum van Heerenveen.

Voor wie?

Wethouders sport en cultuur, hoofden sport/beleidsmedewerkers sport en/of cultuur gemeenten, provincies, rijk en EU, beleidsmedewerkers sportbonden, beleidsmedewerkers uit cultuursector, lokale sportorganisaties, buurtsportcoaches, wetenschappers sportevenementen/sportparticipatie/cultuur en sport, politiek, leden TAFISA Europa*.

* TAFISA Europa houdt op 7 augustus vanaf 9.00 uur een werkconferentie over ‘Life long Play and Sport  for All’ in het Abe Lenstra Stadion en sluit bij de kennissafari aan. Nederlandse deelnemers aan de kennissafari zijn ook zonder meerkosten welkom bij de Engelstalige conferentie (interesse graag aangeven bij aanmelding; je krijgt hier aanvullende informatie over van TAFISA).

Met wie?

De Kennissafari ‘The Big Five’ is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport in co-creatie met Sport Fryslan, NOC*NSF, TAFISA Europa, gemeente Heerenveen en natuurlijk TAFISA European Sports for All Games.
Café du Sport is de huisband van Kenniscentrum Sport met zangeres Jessica Koomen, gitarist Ronald Jas, pianist Paul van den Belt, basgitarist Peter Kummer en drummer Michael van Praag.

Partners
logo European Sport for All Games   TAFISA   Sport Fryslan   NOC NSF   gemeente Heerenveen

 

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad    provincie friesland     logo Stichting de Friesland      cofunded by Erasmus+ EU

 

 

 

Sprekers

Anne Jochum de Vries
Hans Slender
Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)
Michael van Praag
Wolfgang Baumann
Tjeerd van Bekkum
presentator
Dit overzicht is nog niet volledig en is onder voorbehoud.
Plenaire start met sprekers uit binnen- en buitenland en live muziek van huisband Café du Sport. Onder andere Anne-Jochum de Vries (Sport Fryslan), Wolfgang Baumann (TAFISA), Michael van Praag (NL Sportraad/KNVB) en een vertegenwoordiger van EU Sport. Aansluitend verdeling in groepen voor de safari: bij aanmelding aangeven voorkeur voor Nederlandstalige of internationale groep. Welke ontdekkingen je doet, blijft nog even spannend. Dat kan variëren van een toelichting op wetenschappelijk onderzoek naar de maatschappelijke effecten van sportevenementen tot het persoonlijke verhaal van een fierljepper of een interactieve sessie over sport en cultuur. En zie je een demo wijnvatrollen, probeer je zelf Parkour of bewonder je de sterke deelnemers van sporten als hurling en Baskische krachtspelen? Ook dat merk je op de dag zelf.
In groepen van max 20-25 personen gaan we na het plenaire deel op safari in het centrum van Heerenveen, met telkens een combinatie van het beleven van enkele cultuursporten én een kennisthema.
Vervolg van de safari in het centrum van Heerenveen; een combinatie van het beleven van enkele cultuursporten én een kennisthema. 
Vervolg van de safari in het centrum van Heerenveen; een combinatie van het beleven van enkele cultuursporten én een kennisthema. 
Plenaire afsluiting in de theaterzaal van het Posthuis Theater met live muziek van huisband Café du Sport en een gesproken column.
In de foyer en op het terras van het Posthuis Theater
Wandelen naar Abe Lenstra Stadion en slotbuffet samen met alle deelnemers van de TAFISA European Sport for All Games
Afsluiting Kennissafari. Naar keuze terug naar auto/trein of deelname aan optocht in centrum en vanaf 20.00 uur finalefeest in het horecastraatje van Heerenveen.* * Ideeën voor een overnachting vind je hier: www.friesland.nl/nl/plannen/overnachtingen
Anne Jochum de Vries

Anne Jochum de Vries is directeur/bestuurder van SportFryslân.  “Sporten en bewegen stimuleren en mogelijk maken voor iedere Fries, in het bijzonder voor kinderen, daar wordt mijn hart warm van”.  Hij was één van de voortrekkers van het Friese bid voor de eerste Tafisa European Sport for All Games.


Hans Slender

Hans Slender is werkzaam als docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen, Instituut voor Sportstudies en als onderzoeker binnen het lectoraat Sportwetenschap. Hij heeft een kritische blik op het sportwerkveld en is actief binnen de vakgebieden sporteconomie, organisatieverandering, ondernemerschap en evenementen. Ook heeft hij affiniteit met nieuwe media en de mogelijkheden van netwerkvorming binnen de sport.


Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)

Marian is expert in kennisontwikkeling over sport. Zij is academisch gevormd, ze promoveerde in 2014 op complexe samenwerking, tegelijkertijd vooral gedreven door de praktijk van strategische samenwerking bij actuele kennisvraagstukken.


Michael van Praag

Bondsvoorzitter KNVB, lid UEFA Bestuur en Voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Drummer in Café du Sport, de band met een sportieve swing.


Wolfgang Baumann

Wolfgang Baumann is Secretaris Generaal van de Board of Directors van TAFISA.


Tjeerd van Bekkum
presentator

Presentator Tjeerd van Bekkum (CEO Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018 en oud burgemeester van de gemeentes Smallingerland en Marum) leidt de discussie met sprekers en de zaal.

Dit overzicht is nog niet volledig en is onder voorbehoud.

Tijdens de kennissafari maak je kennis met tal van sprekers en sporters uit binnen- en buitenland. Het programma wordt nog definitief vastgesteld.

Vind hier meer  informatie over de European Sports for All Games, Iepen Mienskip en meer kennis in de vorm van artikelen/rapporten.

 

Alle informatie over de European Sports for All Games

Iepen Mienskiep

Interessante artikelen/rapporten

 

Kenniscentrum Sport

aanvullen met contactpersoon + contactinformatie

Ingang Posthuis Theater

Achter de Kerk 2

Bereikbaarheid met auto en parkeren

Parkeergarage Geerts Willigenplein

Op twee minuten loopafstand van het Posthuis Theater bevindt zich onder het Geerts Willigenplein een grote parkeergarage. De openingstijden zijn de gehele week van 05.00 – 22.00 uur. Uitrijden kan 24 uur per dag.
Meer informatie over parkeren in Heerenveen-centrum vind je hier.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

Het theater ligt op vijf minuten lopen van het Centraal Station Heerenveen. Je loopt naar de brug tegenover het NS-station (richting K.R. Poststraat); steek de brug over en sla rechtsaf de Fok in. Na ± 80 meter zie je aan je linkerhand het Posthuis Theater.

Kennissafari ‘The Big Five’ – TAFISA European Sports for All Games in Heerenveen

Datum: dinsdag 7 augustus
Tijd: 11:30 - 20:00 uur
Locatie: Posthuis Theater Heerenveen - Heerenveen

€ 75

inclusief btw, lunch, koffie/thee, borrel en afsluitend buffet met internationale sporters

Aanmelden evenement
Deel dit evenement

Locatie

Posthuis Theater Heerenveen

Fok 78, 8441 BR Heerenveen

Plan uw route