2
oktober

Symposium ‘Goed Sportbestuur: wat nu?’

Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Symposium

‘Goed Sportbestuur: wat nu?’

Na de ontwikkeling van de code Goed Sportbestuur in 2005 is er veel veranderd in de sportwereld. Hoe staan wij er momenteel voor als het gaat om goed sportbestuur? Wat hebben we geleerd tot dusverre, ook van internationale ervaringen? Wat kan er verbeterd worden aan de code om het thema goed sportbestuur relevant te houden voor sportbonden en verenigingen? Een opdracht die recentelijk ook in het Nationaal Sportakkoord is benoemd.

Met dit symposium willen NOC*NSF, Universiteit Utrecht en Kenniscentrum Sport samen met sportbonden, verenigingen, experts en stakeholders een volgende stap zetten in de ontwikkeling van goed sportbestuur in Nederland.

Dit symposium vond plaats op:
dinsdag 2 oktober tussen 18.30 en 21.00 uur  bij NDC Den Hommein Utrecht. 

Lees het verslag op Allesoversport.nl: Vernieuwing code goed sportbestuur: tijd voor meer dialoog en democratie of kijk op het tabblad downloads naar alle bijdragen.

 

Sprekers

Frank van Eekeren
Universiteit Utrecht
Jan Loorbach
Jens Sejer Andersen
Play the Game
Marianne van den Anker
dagvoorzitster
 • Opening
 • Keynotes door Jan Loorbach (voormalig voorzitter commissie Goed Sportbestuur) en Frank van Eekeren (Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht)
 • Ronde tafeldiscussies over de volgende thema’s:
  • Van regels naar gedrag: hoe wordt meer compliance bewerkstelligd?
  • Invloed en reikwijdte: bijv. wat is de betekenis van de code Goed Sportbestuur voor verenigingen
  • Nieuwe tijden, nieuwe eisen: wat zou er inhoudelijk toegevoegd of verwijderd moeten worden
 • Plenair debat over de toekomst van de code Goed Sportbestuur
 • Afsluiting door Jens Sejer Andersen (international director Play The Game)
Frank van Eekeren
Universiteit Utrecht

Frank van Eekeren (1972) is als senior adviseur en onderzoeker verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van Universiteit Utrecht. Tevens coördineert hij het focusgebied Sport & Society van de Universiteit Utrecht en het Vitality onderzoeks- en onderwijsprogramma van Universiteit Utrecht, UMCU en TU Eindhoven. Ook is hij manager van het landelijke kennis- en innovatienetwerk Sport & Society, waarin onderzoekers van verschillende universiteiten en hogescholen met elkaar samenwerken aan vraagstukken over de maatschappelijke betekenis van sport.


Jan Loorbach

Jan Loorbach is voormalig voorzitter commissie Goed Sportbestuur, advocaat, oud basketballer en sportbestuurder.


Jens Sejer Andersen
Play the Game

Jens Seyer Andersen is oprichter en directeur van Play the Game, een en internationaal conferentie- en communicatie-initiatief ter versterking van de ethische basis van sport en ter bevordering van democratie, transparantie en vrijheid van meningsuiting in de sport. Het wordt gerund door het Deens Instituut voor Sportstudies (Idan), een onafhankelijk instituut dat werd opgericht door het Deense ministerie van Cultuur. De taak van Idan is om overzicht en inzicht te creëren in het veld van sport, zowel nationaal als internationaal.

 

Marianne van den Anker
dagvoorzitster

Marianne van den Anker (1970) is een sprankelende, veelzijdige en sterke persoonlijkheid die in haar bijdrage kan prikkelen en inspireren. Dat doet ze met veel power en enthousiasme.

Verslag van het symposium

‘Sport moet verantwoording kunnen afleggen aan maatschappij’
Lees op SportKnowHowXL de vertaalde bijdrage van Jens Sejer Andersen.

Vernieuwing Code Goed Sportbestuur: tijd voor meer dialoog en democratie
Lees op Allesoversport het artikel over de gehele bijeenkomst.

En in Sport & Strategie (editie november 2018) komt een verkorte versie van dit artikel samen met de toespraak die Jan Loorbach heeft gehouden.

 

Overige interessante artikelen en rapporten thema goed sportbestuur

National sports governance observer: final report (2018)
De Europese resultaten van het National Sports Governance Observer project.

Sports governance observer 2018 (2018)
Een beoordeling van goed sportbestuur in vijf internationale sportfederaties.

Integer sportbesturen. Hoe doe je dat?
Matchfixing, omkoopschandalen, doping, fraude en valsspelen zijn zaken waar de sportsector in toenemende mate mee te maken heeft. Ook in Nederland. Integriteit in de sport begint feitelijk al bij de vraag of je melding maakt van een wedstrijd die aan het eind van het seizoen wordt ‘verkocht’ voor een kratje bier. Lees meer…
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van het Kenniscafé Sport Live! op 29 november 2017 in Eindhoven, onder de titel ‘Integer sportbesturen, hoe doe je dat?’.

Wanneer doe je het goed als verenigingsbestuurder?
Op 28 februari 2017 werd bekend dat de voorzitter van een hockeyclub in Spijkenisse 200.000 euro van de club in eigen zak heeft gestoken. Hoewel fraude een extreem voorbeeld is van wat er mis kan gaan bij besturen, laat dit zien dat aandacht voor goed bestuur nodig is. Lees meer…

National sports governance observer (2018), landenrapport Nederland
Acht Nederlandse sportbonden zijn onderzocht op hun ‘good governance’. Het onderzoek, uitgevoerd in het najaar van 2017 door het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht, is onderdeel van het project The National Sport Governance Observer (NSGO), gefinancierd door de Europese Commissie.  Download het rapport.

De 13 aanbevelingen voor goed sportbestuur (2005); pas toe of leg uit!
Resultaat van de aanbevelingen die de Commissie Goed Sportbestuur heeft gedaan om sportbesturen kritisch naar eigen handelen te laten kijken en zo nodig aan te passen aan de moderne eisen van goed sportbestuur, ook Code Goed Sportbestuur genoemd. Download de aanbevelingen.

NDC (Nationaal Denksport Centrum) den Hommel

Kennedylaan 9
3533 KH Utrecht

Den Hommel is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar (zie ‘plan uw route’). Gratis parkeren voor de deur (tot ca. 150 plaatsen) en tevens beschikt NDC den Hommel over twee oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Symposium ‘Goed Sportbestuur: wat nu?’

Datum: dinsdag 2 oktober
Tijd: 18:30 - 21:00 uur
Locatie: NDC den Hommel - Utrecht

Gratis

Deel dit evenement

Locatie

NDC den Hommel

Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht

Plan uw route