6
december

Vechtsport in jouw gemeente

Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Kenniscentrum Sport organiseert in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) en de Vechtsport Autoriteit een bijeenkomst ‘Vechtsport in jouw gemeente’.

Kenniscentrum Sport heeft de afgelopen twee jaren samen met de vecht- en krachtsport en verschillende Hogescholen en Universiteiten onderzoek gedaan naar de praktijk van de vechtsport om hun bijdrage aan de identiteitsontwikkeling van jongeren beter te begrijpen. Dat heeft geresulteerd in vijf ‘vuistregels’ die een aanleiding bieden voor gemeenten om de contacten met de (sterk groeiende) vechtsport te hernieuwen.

Jongeren hebben plezier in vechtsporten. Vechtsport kan een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jongeren volgens verschillende onderzoeken. Daarin is de begeleiding, veiligheid en de verbinding met de omgeving cruciaal.

Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid in een veilig sportklimaat. Gemeenten hebben geregeld geen contact met de vechtsport initiatieven, of hebben onvoldoende zicht omdat niet alle initiatieven zich bekend maken of aangesloten zijn op de sportinfrastructuur. Soms belemmert het beeld het contact met de vechtsport.

Om een beeld te ontwikkelen van de vechtsport in de eigen gemeente en deze op waarde te kunnen schatten is in gesprek gaan met de vechtsport een eerste stap.

Vandaag willen Kenniscentrum Sport, NIVM, de Nederlandse Vechtsportautoriteit en betrokkenen uit de vecht- en krachtsport gemeenten inspireren, informatie meegeven en kennis uitwisselen. Wat kan de gemeente doen in het beleid van vechtsport en wat verwacht de kracht- en vechtsport van een gemeente?

Houd de datum vrij in je agenda. Alle informatie over de bijeenkomst is te vinden op deze site, wij updaten de pagina zodra er meer informatie beschikbaar is.

Met vriendelijke groet,

NIVM
Gemeente Amsterdam
Nederlandse Vechtsportautoriteit
Kenniscentrum Sport

Sprekers

Mounir Dadi
Marloes Coenen
Dennis Gebbink
Dr. Agnes Elling
Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)
  • Mounir Dadi Senior adviseur beleid en ontwikkeling, directie Sport en Bos, gemeente Amsterdam opent de bijeenkomst.
 
  • Marloes Coenen Drievoudig wereldkampioen MMA en aanjager met Eberhard van der Laan van de regulering harde contactsporten en evenementenorganisatie in Amsterdam, neemt je mee in haar geschiedenis en ontwikkeling in de vechtsport. Welke vechtsport-waardes zijn nog steeds van betekenis in haar maatschappelijke carrière.
 
  • Dennis Gebbink Oprichter/directeur van Sportclub Only Friends Amsterdam en het Friendship Sports Centre vertelt over de totstandkoming en de functie van Sportclub Only Friends.
 
  • Dr. Agnes Elling Senior onderzoeker/stafmedewerker wetenschapsontwikkeling, Mulier Instituut, presenteert haar inventariserende studie naar beoefening, aanbod, evenementen en veiligheid van full-contact vechtsporten in Nederland.
 
  • Dr. Marian ter Haar Stafmedewerker kwaliteit, Kenniscentrum Sport, presenteert de vijf vuistregels van de maatschappelijk waarde van vechtsport.
Voorbeelden waar je kunt langslopen, aansluiten om het verhaal te horen en vragen kunt stellen.

1. Wat betekent vechtsport voor de top 400 aanpak van Amsterdam?

Door: Philomeen Ackermans, Adviseur Top 400 Actiecentrum Veiligheid Amsterdam 

Philomeen Ackermans geeft informatie over de rol van vechtsport bij het voorkomen van herhaling bij jonge criminelen uit de top 400 van Amsterdam. Welke inzichten uit onderzoek helpt de gemeente Amsterdam verder? En hoe werkt de aanpak?

2. Karatevereniging Moerdijk en de Sportimpuls 

Door: Arno Yarzagaray en Chantal Straver, docenten weerbaarheid en karate instructeurs van Karatevereniging Moerdijk Wouter Schols, Opleiding & Ontwikkeling (directie), NIVM

Karate Moerdijk heeft twee interventies ‘Tigers op recept en Respons,’ voor 2-6 jarigen, succesvol uitgevoerd. Het doel van Tigers op recept is sportdeelname, actieve leefstijl en het terugdringen van overgewicht. De interventie ‘Respons’ is ingezet in het onderwijs. Karate Moerdijk neemt je mee in hun verhaal: wat is hun doel? Hoe verliep het proces en wat zijn de resultaten? Hoe heeft dit bijgedragen aan de ontwikkeling van de karateschool en met welke partners in het sociaal domein hebben zij samengewerkt?

3. Nederlandse Vechtsportautoriteit en full contact vechtsportevenementen

Door: Farid Gamei, manager vechtsportautoriteit en Marcel Scholtes, bestuurslid VA

Full contact vechtsportevenementen rijzen de pan uit! Er zijn per jaar gemiddeld ruim 300 (full contact) vechtsportevenementen. Elke gemeente krijgt hiermee te maken. Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een vechtsportevenement in een gemeente? Er is een handreiking 'gemeentelijk beleid' ontwikkeld. Deze richtlijn heeft tot doel om de kwaliteit van de vechtsportgala’s te vergroten en waarborgen. Kernbegrippen voor gemeenten en vechtsportsector zijn hierbij: veiligheid, gezondheid en goed pedagogisch klimaat.

4. Vechtsport in de gemeente Arnhem

Door: Denise Simons, coördinator verenigingsondersteuning en advies en Thijs Laseur, Event Manager, Sportbedrijf Arnhem

De wens van Sportbedrijf Arnhem was dat er op een verantwoorde manier vechtsportlessen gegeven werden en om alle aanbieders van vechtsport uit de gemeente in beeld te hebben. Om in de toekomst excessen binnen de vechtsport tegen te gaan, is het Sportbedrijf Arnhem trajecten, zoals het behalen van het Fight Right Keurmerk gestart. Bijkomend voordeel daarvan is, dat de vechtsportaanbieders inmiddels een veel betere samenwerking hebben met Sportbedrijf Arnhem.

5. Verschillen tussen de vechtsporten

Door: Leendert Jan Mulder, programma manager,  NIVM 

Er zijn veel verschillende martial arts (MA). NIVM neemt je mee in de ontwikkeling van MA: van de stamboom vechtsport kunst naar de verschillende aftakkingen die er door de jaren zijn ontstaan en geeft dit overzichtelijk weer. De verschillen en overeenkomsten zijn inzichtelijk, maar belangrijker nog de overkoepelende waarden waar wij in het dagelijks leven gebruik van kunnen maken.

1. Het belang van vechtsport in de gemeente 

Door: Eric Lagendijk, senior projectleider, DSP-groep

Wat is het belang voor gemeenten om op vechtsport in te zetten? De waarde van full contact vechtsporten voor jongeren, vechtsport en criminaliteit, een kritische reflectie.

2. Vechtsport als middel in Top 400 trajecten, Actiecentrum Veiligheid en Zorg

Door: Philomeen Ackermans, Adviseur Top 400 en Yousef Araouiachel, trainer en hulpverlener

Deze workshop is een verdieping op de informatie tijdens de markt. Philomeen Ackermans vertelt over de rol van vechtsport bij het voorkomen van herhaling van risico gedrag bij jongeren de Top 400 van Amsterdam. Hoe zet het Actiecentrum Veiligheid en Zorg de vechtsport in? Tijdens de workshop is ook een ervaringsdeskundige aanwezig. Deelnemers van de workshop krijgen uit eerste hand te horen hoe deze jongere het traject heeft ervaren.

3. Train de trainers in vechtsport 

Door: Wouter Schols, Opleiding & Ontwikkeling (directie), NIVM

Een praktische en actieve workshop om te ervaren hoe de vechtsporttrainers worden getraind om het juiste pedagogische klimaat te krijgen. Op welke manier worden trainers geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met vechtsporters, maar ook met specifieke doelgroepen. Waar wordt pedagogisch en didactisch de nadruk opgelegd om het juiste klimaat te creëren en te behouden in de vechtsport-omgeving.

4.Vechtsport & veiligheid

Door: Farid Gamei, Manager en Marcel Scholtes, bestuurslid, Nederlandse Vechtsportautoriteit

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is in het leven geroepen door het ministerie van VWS om de full contact vechtsporten kickboksen, thaiboksen en Mixed Martial Arts (MMA) beter te reguleren. Veiligheid, gezondheid en een sociaal pedagogisch klimaat staan daarbij centraal. De VA kent vijf grote maatregelen die hieraan bijdragen, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een leeftijdsgrens voor wedstrijddeelname, waarbij het is toegestaan om te trappen en stoten naar het hoofd. Wat kan de VA voor de gemeente betekenen als onafhankelijk adviesorgaan? Al deze vragen worden in deze interactieve workshop van de Vechtsportautoriteit behandeld. Daarnaast zoomen we in op hoe je van jong tot oud verbonden blijft met de vechtsport.

5. Rond de tafel gesprek: eerste contouren voor beleid

Door: Mounir Dadi, senior adviseur beleid en ontwikkeling, gemeente Amsterdam en  Els Dom, Coordinator Risicosportplatform Vlaanderen

Met gemeenten kunnen tijdens deze sessie met elkaar in gesprek over de waarde van gemeentelijke aandacht voor vechtsport. Mounir Dadi, senior adviseur beleid en ontwikkeling in Amsterdam brengt zijn ervaringen uit Amsterdam in. Els Dom coördinator van het Risicovechtsportplatform Vlaanderen vertelt over haar ervaringen met Vlaamse gemeenten. De praktijk van de, Zij werkt bottum up aan een gecoördineerde aanpak met gemeenten van het Vlaamse risicovechtsportplatform en de koepelorganisatie sport en recreatie. Zij komen samen met beleidsmakers in een van de betrokken gemeenten en gaan samen aan de slag met concrete stappen om tot een betere relatie tussen gemeenten en de vechtsportclubs te komen. Dat vormt de basis voor veilige sportbeoefening en het inzetten van vechtsport als middel.

We gaan met elkaar in gesprek en wisselen kennis en ervaringen uit en maken een begin met een verkenning over de thema’s die aanleiding vormen voor lokaal beleid. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die de vechtsport betreffen. Hoe zien de contouren van een eerste plan op hoofdlijnen eruit?

 

Mounir Dadi

Senior adviseur beleid en ontwikkeling, directie Sport en Bos, gemeente Amsterdam.

Marloes Coenen

Drievoudig wereldkampioen MMA en aanjager met Eberhard van der Laan van de regulering harde contactsporten en evenementenorganisatie in Amsterdam.

Dennis Gebbink

Oprichter/directeur van Sportclub Only Friends Amsterdam en het Friendship Sports Centre

Dr. Agnes Elling

Senior onderzoeker/stafmedewerker wetenschapsontwikkeling, Mulier Instituut

Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)

Marian is expert in kennisontwikkeling over sport. Zij is academisch gevormd, ze promoveerde in 2014 op complexe samenwerking, tegelijkertijd vooral gedreven door de praktijk van strategische samenwerking bij actuele kennisvraagstukken.


Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM)Nederlandse Vechtsportautoriteit

Venue: Sports club Only Friends

Beemsterstraat 652
1027 ED Amsterdam
www.onlyfriends.nl

Recommended airport
Schiphol airport is the nearest airport to the venue in the Netherlands.

There is easy access from Schiphol Airport to train station Amsterdam Amstel by train (www.ns.nl/en).
There is a frequent connection to venue Only Friends by bus 37 and closer to the city centre.

Travel tips for public transport

Recommended hotels to book during your stay

Hotels near venue Only Friends

Hotels near train station Amsterdam Amstel

Vechtsport in jouw gemeente

Datum: donderdag 6 december
Tijd: 12:30 - 17:30 uur
Locatie: Sportclub Only Friends - Amsterdam

€ 25

25 euro voor professionals;

Gratis voor vrijwilligers, coaches en bestuurders van (vecht)sportverenigingen.

Deel dit evenement

Locatie

Sportclub Only Friends

Beemsterstraat 652, 1027 ED Amsterdam

Plan uw route