20
juni

Werkconferentie Sport en arbeidsre-integratie

Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Rode draad in het programma zijn de uitkomsten en aanbevelingen van het Europees onderzoek naar de bijdrage van sport aan de arbeidsparticipatie van kansarme jongeren.

De vraag is namelijk of iedereen die sport als middel gebruikt binnen arbeidsre-integratie programma’s zich voldoende bewust is van de ‘eisen’ die dit stelt aan de inhoud van het programma en de begeleiding en coaching van de deelnemers. Het Europees onderzoek waar we vorig jaar tijdens de werkconferentie bij Challenge Sports (Rotterdam) kort bij stil hebben gestaan, heeft inzicht opgeleverd in de sleutelcomponenten die zorgen dat sport de effectiviteit van re-integratieprogramma’s verhoogt. Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport) heeft een artikel over het onderzoek geschreven, naast een uitgebreide review. Ook het onderzoeksrapport “Study on the contribution of sport to the employability of young people in the context of the Europe 2020 strategy” is beschikbaar. Beide staan in de Kennisbank van Kenniscentrum Sport.

De werkconferentie combineren we met een werkbezoek aan het Sport Expertise Centrum (SEC) Oss. De mensen van SEC laten ons kennismaken met hun interventie ‘Sportmaat voor werkdaad’ en delen hun ervaringen met de ontwikkeling en uitvoering van deze interventie en het erkenningstraject dat zij doorlopen.

Je kunt je via de link inschrijven. Uiterste aanmelddatum is maandag 11 juni 2018. De kosten voor deelname bedragen € 25,- per persoon. Na inschrijving ontvang je een bevestiging van je aanmelding. De factuur ontvang je separaat.

Sprekers

Tessa Commers (Vrije Universiteit Brussel)
Maarten Stiggelbout (Welzijn Woerden)
Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)
Special Heroes
Sport Expertise Centrum (SEC)
Tags

Lokaal sport- en beweegbeleid Maatschappelijke waarde van sport Sociaal domein

Tessa Commers (Vrije Universiteit Brussel)

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.


Maarten Stiggelbout (Welzijn Woerden)

Woerden Actief! is het platform dat inwoners van Woerden informeert over een gezonde leefstijl en over het lokale sport- en beweegaanbod in de gemeente.

 


Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport)

Marian is expert in kennisontwikkeling over sport. Zij is academisch gevormd, ze promoveerde in 2014 op complexe samenwerking, tegelijkertijd vooral gedreven door de praktijk van strategische samenwerking bij actuele kennisvraagstukken.


Special Heroes

Special Heroes laat kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Het is een stimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen.

Sport Expertise Centrum (SEC)
Sportmaat voor Werkdaad
Het Sport Expertise Centrum zet sport in als doel én als middel. Vanaf begin 2017 draait de module Sportmaat voor Werkdaad, waarbij sport als doel én middel wordt ingezet binnen arbeidsre-integratie. De module omvat verschillende programma’s die gedurende 16 weken intensief worden gevolgd door de deelnemers. Op basis van persoonsvoorkeuren en beoogde individuele doelstellingen, stellen we een individueel programma op maat samen. De module bestaat uit een samenstelling van de volgende programmaonderdelen: Keuring & sportmedische begeleiding, sportlessen in groepsverband, psychomotorische therapie (individueel en in groepsverband), rolmodelbijeenkomsten, leefstijl coaching en vrijwilligerswerk bij sportverenigingen.

De volgende doelstellingen zijn aan de module Sportmaat voor Werkdaad gekoppeld:

  • Het vergroten van de mentale en fysieke belastbaarheid.
  • Ontwikkelen van (meer) zelfvertrouwen.
  • Verhogen van arbeidsrelevante competenties zoals samenwerken en doelen stellen.
  • Het verbeteren van de dagelijkse structuur.
  • Vergroten en intensiveren van het sociale netwerk.
  • Verbeteringen en/of (gedrags)veranderingen naar een gezonde(re) leefstijl.
  • Stijging op de participatieladder (6 stappen: van isolement tot betaald werk zonder ondersteuning).

Werkconferentie Sport en arbeidsre-integratie

Datum: woensdag 20 juni
Tijd: 10:00 - 15:30 uur
Locatie: Sport Expertise Centrum (SEC) - Oss

€ 25

Aanmelden evenement
Deel dit evenement

Locatie

Sport Expertise Centrum (SEC)

Nelson Mandelaboulevard 32, 5342 CZ Oss

Plan uw route