Beweegrichtlijnen

Regelmatig sporten en bewegen is goed voor je. Maar hoeveel moet je dan bewegen? En welke beweging is goed voor je? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.

Kenniscentrum Sport wijst je de weg in deze richtlijnen, geeft praktische voorbeelden en helpt je om de richtlijnen zelf in de praktijk te brengen.

Wat houden de beweegrichtlijnen in?

De beweegrichtlijnen gaan over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Dat betekent:

  • wekelijks 2,5 uur (150 minuten) bewegen,
  • verspreid over meerdere dagen.
  • matig intensief, zodat je hartslag en je ademhaling iets hoger dan normaal zijn.
  • voor kinderen, en jongeren van 4 tot 18 jaar is dat dagelijks minstens 60 minuten.

Naast die 2,5 uur, raden de richtlijnen volwassenen ook aan om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen en voor ouderen in combinatie met balansoefeningen. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt: 3 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dat kan krachttraining zijn, maar ook traplopen, hardlopen en (trampoline)springen dragen hieraan bij.

Infographic beweegrichtlijnen

Download de infographic beweegrichtlijnen (pdf)

download

Beweegcirkel

afbeelding van de waaier beweegcirkelBegeleid jij anderen om meer te bewegen? Dan is de Beweegcirkel iets voor jou. De Beweegcirkel kan jou helpen om het gesprek te voeren over bewegen.

De cirkel bevat invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. Dit alles om te zorgen dat mensen niet alleen kunnen starten met bewegen, maar het ook blijven volhouden.

Elke stap bevat een invuloefening met voorbeelden ter inspiratie. Aan het eind van de cirkel vind je verdiepende informatie over de beweegrichtlijnen. Een uitleg van elke stap vind je op “Beweegcirkel | de 5 stappen”.

Wil je meer weten over de Beweegcirkel of deze aanvragen? Ga naar het bestelformulier Beweegcirkel om je adresgegevens achter te laten.

Meer lezen? Lees ons artikel op Allesoversport.nl: Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen?  of bekijk onze filmpjes met voorbeeldoefeningen.

Beweegcirkel

De Beweegcirkel helpt jou als professional om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren om meer te bewegen. De beweegrichtlijnen vormen de basis van de cirkel.
Lees meer

Waarom bewegen?

Bewegen is nodig om gezond te zijn en gezond te blijven.
Lees meer

Totstandkoming nieuwe richtlijnen

De beweegrichtlijnen 2017 vervangen de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen, combi- en fitnorm.
Lees meer

Hoeveel beweegt Nederland

Wie beweegt voldoende? Wie zou meer moeten bewegen om aan de richtlijnen te voldoen?
Lees meer