Spring naar content

Wat is de Beweeggids voor ouderen?

De Beweeggids bestaat uit verschillende beweegmodules met een uitleg van Erik Scherder en instructies voor de oefeningen van bewegingsagoog Myron Hamming. Hiermee kun je jouw eigen beweegprogramma vormgeven.

Bij elke module legt professor Erik Scherder uit waarom de activiteit belangrijk is voor de gezondheid van ouderen met dementie. Vervolgens kun je zelf aan de slag met behulp van een gedetailleerde beschrijving van de oefeningen (in de vorm van een downloadbare PDF).

Wil je eerst meer lezen over waarom bewegen zo belangrijk is, lees dan het artikel ‘het effect van bewegen met dementie’.

visuele weergave van de beweeggids

Voor wie is de Beweeggids?

De Beweeggids is voor iedereen die te maken heeft met ouderen met dementie. Bijvoorbeeld te gebruiken in de zorg, door vrijwilligers en door mensen die een familielid met dementie hebben. In meerdere korte filmpjes krijg je uitleg over de verschillende oefeningen.

Totstandkoming Beweeggids

De Beweeggids is tot stand gekomen op basis van het onderzoek ‘Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie’. Dit onderzoek is gefinancierd vanuit het onderzoeksprogramma Memorabel van Deltaplan Dementie van ZonMw en de Hersenstichting.

Veel mensen en organisaties hebben hieraan meegeholpen. Wij danken in de eerste plaats vooral de cliënten van dagbesteding De Horst in Zuidlaren en hun mantelzorgers, voor het mogen filmen van alle oefeningen.

Verder bedanken wij:

  • medewerkers en bestuur van Dignis, waar De Horst onderdeel van uit maakt.
  • Professor Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie, voor de uitleg van het belang van de activiteiten voor de gezondheid.
  • Myron Hamming, voor de instructie bij de oefeningen op film.
  • medewerkers van verschillende organisaties in het werkveld voor feedback op de inhoud: Opella, ZorgAccent, Zinzia en Artemisgroep (locatie Het Witte Huis).
logo hersenstichting
logo zonmw

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

liesbeth profielfoto

Liesbeth Preller

Specialist

Mijn kennis richt zich op de groep ouderen en mensen met chronische aandoeningen, met het doel dat zij meer kunnen gaan bewegen. Kennis waarmee professionals en vrijwilligers in zorg, welzijn en sport en bewegen deze doelgroepen beter kunnen bereiken, effectieve methoden inzetten, en bevorderen dat de doelgroep duurzaam meer kan blijven bewegen.

Misschien ook interessant:

Oefengids spier- en botversterkende activiteiten

Spier- en botversterkende activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van de beweegrichtlijnen. Kom er in deze online publicatie achter hoe je dit oefent.

Stappenplan bewegen in de ouderenzorg

In zes stappen naar meer bewegen voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen.

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.