Sport- en beweeginterventies

Op zoek naar sport- en beweegaanbod om lokaal in te zetten? Hier vind je een breed aanbod aan verschillende interventies. Wil jij je daarbij specifiek concentreren op ‘wat werkt’? Wij hebben alvast voor je gefilterd op erkende interventies. Dit zijn aanpakken die goed zijn beschreven, theoretisch zijn onderbouwd en waarvan ervaringen van deelnemers en uitvoerders zijn getoetst.

Sport- en beweeginterventies

Ga naar erkende interventies

Database

Het overzicht van de sport- en beweeginterventies maakt deel uit van een landelijke database van erkende leefstijlinterventies ‘gezond en actief leven’ en is te vinden via www.sportenbeweeginterventies.nl.

Belang van erkende interventies

Met het erkenningstraject voor interventies draagt Kenniscentrum Sport bij aan de kwaliteitsverbetering van de sport- en beweegsector. Informatie over de kwaliteit en effectiviteit van interventies is belangrijk voor gebruikers zoals GGD’en, GGZ-instellingen, gemeenten, thuiszorg en zorgverzekeraars. Dit helpt hen bij hun werk om sport en bewegen te stimuleren of om maatschappelijke doelen te realiseren.

visuele uitbeelding van het erkenningstraject. Over het doel van de database, voor wie het bestemd is.

Ook voor de ‘eigenaar’ van de interventie is de database van belang: omdat daarmee de erkenning zichtbaar wordt en gebruikers de interventie makkelijker kunnen vinden.

Het erkenningstraject interventies

Een erkende interventie is beoordeeld volgens de landelijke afgesproken beoordelingssystematiek. Het erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Kenniscentrum Sport, MOVISIE, Trimbos en Vilans. Samen streven zij naar kwaliteitsverbetering in hun werkvelden.

NISB: Effectief Actief

In 2010 kreeg Kenniscentrum Sport (voorganger NISB) van het ministerie van VWS de opdracht om in het thema ‘actieve leefstijl, sport en bewegen’ een erkenningsprocedure op te zetten. Gestart onder de naam ‘Effectief Actief’ en als onderdeel van een grotere database met leefstijlinterventies. Sinds 2017 is de naam: www.sportenbeweeginterventies.nl.

Waarom erkennen van sport- en beweeginterventies?

De erkenning van een interventie biedt inzicht in ‘wat werkt en voor wie’. Kenniscentrum Sport is verantwoordelijk voor de erkenning van sport- en beweegaanpakken.
Lees meer

6 stappen naar een erkenning

Ben je eigenaar van een interventie en wil je deze laten erkennen? Het proces tot erkenning staat in 6 stappen beschreven.
Lees meer

Sport- en beweeginterventies

De startpagina voor je zoektocht in de database naar de ideale sport- en beweeginterventies. Maar ook specifieke informatie voor buurtsportcoaches, sportaanbieders en ambtenaren over deze interventies.
Lees meer