Jolanda de Zeeuw

Jolanda de Zeeuw

Het in beweging brengen van ouderen is toch wel de rode draad in mijn leven. Op mijn 17e startte ik mijn eerste ouderen-gymnastiekgroepen; daar is de klik (of passie) toch wel ontstaan. De diversiteit in de doelgroep maakt het altijd uitdagend en interessant.

In 2001 startte ik bij NISB waar ik werkte aan projecten als Sportief Wandelen, Taskforce Sport en Bewegen 55+ en de Netwerkaanpak vanuit de Stichting Welzijn Ouderen. Ik ben betrokken geweest bij de beweeginterventies In Balans en Bewegen op afstand. En de landelijke campagnes als FLASH!, 30minutenbewegen en Heel Nederland Fietst. Het hoogtepunt was toch wel de actie Heel Nederland Danst, waarmee we ruim 250.000 mensen aan het dansen kregen.

Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan met het ontwikkelen van nieuwe beweegaanpakken en de lokale implementatie van beweegprogramma’s met ondersteuning vanuit landelijke netwerken. Afgelopen jaar heb ik met veel enthousiasme samengewerkt met Vilans aan de werkplaats rondom bewegen binnen de ouderenzorg: hoe (bestaande) instrumenten toepasbaar maken voor o.a. de zorgprofessional. Hieruit is de Starterskit Bewegen in de ouderenzorg ontstaan.

Tot en met 2017 ben ik nauw betrokken bij het project Bewegen in en rondom woonzorgcentra. Een project waarin we met professionals, de bewoners en hun familie bewegen mogelijk maken. Waarin de activatie en beweegstimulering dwars door alle lagen van de organisatie wordt ingezet. Dit doen we samen met DAZ.

Bij Kenniscentrum Sport houd ik me bezig met (meer) beweegstimulering voor ouderen en dan in de meeste brede zin (kwetsbare ouderen, herintredende ouderen, gezond ouder worden, ouderenzorg, de sportvereniging, dementie, valpreventie).

Mijn uitdaging zit in: hoe bewegen in te zetten (mogelijk te maken) voor ouderen om langer thuis te wonen, om mensen minder kwetsbaar te maken en hun sociale actieradius te behouden. Deze uitdaging doe ik graag samen met professionals om deze ouderen heen.

Neem contact op met Jolanda de Zeeuw