• Besturen: het verschil maken met verschillen! (2015)

  Denise Baars en Willie Westerhof haken in dit artikel in op het proefschrift van Jan-Willem van der Roest. Ze pleiten voor de samenstelling van sportbesturen met een juiste mix van competenties.

  In het laatste deel van het drieluik over consumentisme in sportverenigingen schreef Jan-Willem van der Roest dat een jong, hoger opgeleid bestuur kan zorgen voor een bredere externe blik en modernisering van het aanbod van de vereniging. Echter hoe kan je – als verenigingsbestuurder of verenigingsondersteuner – een gesprek over bestuurlijke vernieuwing op gang brengen en het proces begeleiden? In de praktijk blijkt het lastig om de samenstelling en het functioneren van het bestuur bespreekbaar te maken. NOC*NSF biedt de oplossing en heeft samen met NISB en een aantal sportbonden een ‘toolkit Bestuurlijke Vernieuwing’ ontwikkeld om verenigingsondersteuners daarbij een handje te helpen.

  De toolkit helpt verenigingsondersteuners en bestuursleden om in gesprek te gaan over bestuurlijke kwaliteiten en een proces richting bestuurlijke vernieuwing in gang te zetten. Het creëert besef van de huidige situatie en hoe deze zou kunnen zijn. De toolkit biedt een hulpmiddel om te checken hoe het zit met de diversiteit en ondernemerszin binnen het bestuur. Tevens biedt het handvatten hoe je aan bestuurlijke vernieuwing binnen de vereniging kunt werken.

  De toolkit is digitaal beschikbaar via de websites van NISB, NOC*NSF en de sportbonden. De toolkit wordt ook toegevoegd aan de verenigingsbox van VSK.

  Lees het hele artikel ‘Besturen: het verschil maken met verschillen!‘ op de website van SportknowhowXL.

  Auteur(s) : Denise Baars, Willie Westerhof
  Jaar: 2015
  Uitgever(s): Sport Knowhow XL
  Mediumsoort: Online artikel
  Trefwoord(en): besturen, sportverenigingen, verenigingsondersteuning
  Literatuurverwijzing: Baars, D.J.M., & Westerhof, W. (2015). Besturen: het verschil maken met verschillen!. SportknowhowXL.