• Onder ons (2019)

  de overheid en het onvermogen om integratie af te dwingen bij voetbalclubs

  Hoe komt het toch dat ledengroepen bij sportclubs zich zo moeilijk kunnen onttrekken aan wederzijdse uitsluiting en etnische stigmatisering?

  Onderzoeker Michel van Slobbe mengde zich in het kader van zijn promotie-onderzoek drie jaar lang onder de leden van een Utrechtse voetbalclub in een multi-etnische stadswijk: de “Voetbalvereniging Onder Ons’.

  Zijn interviews en verslagen van herkenbare en soms tenenkrommende situaties laten zien hoe de vereniging – ondanks welwillende leden en behulpzame gemeenteambtenaren – gaandeweg uiteenvalt door gedoe over bier en thee in de kantine, een knokpartij en een ruziënd bestuur.

  De 24 duizend sportverenigingen in Nederland kennen een sterk “onder ons’ karakter. Met het oog op een “vitale samenleving’ zien de overheid en NOC*NSF deze vrijwilligersorganisaties graag als ontmoetingsplaatsen waar burgers samen sporten en hun verschillen overbruggen. Maar het omvormen naar open en gemengde clubs levert vaak onbedoeld problemen op.

  Auteur(s) : Michel van Slobbe
  Jaar: 2019
  Plaats: Almere
  Uitgever(s): Parthenon
  Collatie: 228 p.
  Mediumsoort: Proefschrift/oratie
  Trefwoord(en): besturen, cultuurverschillen, sportverenigingen
  Literatuurverwijzing: Slobbe, M. van (2019). Onder ons: de overheid en het onvermogen om integratie af te dwingen bij voetbalclubs. Almere: Parthenon.

  Fysieke exemplaren

  organisatie plaatsingskenmerk status
  Kenniscentrum Sport SPOR-0123 Beschikbaar
  Publicaties worden niet uitgeleend aan externen: inzage op verzoek:

  Kenniscentrum Sport
  tel.: 0318-490900
  email: info@kcsport.nl