• Ongezond, maar toch actief? (2015)

  een onderzoek naar de samenhang tussen ongezonde leefstijlkenmerken en sportparticipatie

  Ongezond, maar toch actief? : een onderzoek naar de samenhang tussen ongezonde leefstijlkenmerken en sportparticipatie

  In dit onderzoek wordt de samenhang tussen sportparticipatie en roken, drinken, overgewicht en weinig beweging onderzocht. Gemeentelijk sportbeleid kent in vele gevallen een doelgroepenbeleid waarbij ook mensen met overgewicht vaak als doelgroep worden beschouwd. Er wordt in deze notities veel minder gesproken over de mogelijke sportachterstand van mensen die roken, drinken, of weinig actief zijn. In dit onderzoek wordt uitgezocht hoe het staat met de sportparticipatie van deze groepen mensen. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat rokers, mensen met overgewicht en inactieven minder kans op sportparticipatie hebben dan mensen met een gezonde leefstijl. Alcoholgebruikers hebben echter meer kans op sportparticipatie dan niet-drinkers. Ongezonde leefstijlkenmerken lijken dus een restrictie te vormen op sportparticipatie, met uitzondering van alcoholgebruik. Ook blijkt dat de verschillen in de kans op sportparticipatie tussen rokers en niet-rokers, inactieven en actieven én niet-drinkers en drinkers over de tijd groter zijn geworden. Verschillen over de tijd in het verschil tussen mensen met overgewicht en mensen op gezond gewicht worden niet gevonden. De aandacht voor mensen met overgewicht in sportbeleid lijkt zijn vruchten af te werpen, omdat gewicht de enige leefstijl is waarbij de verschillen niet groter zijn geworden.

  Auteur(s) : Wesley van den Breul
  Jaar: 2015
  Plaats: Nijmegen
  Uitgever(s): Radboud Universiteit Nijmegen
  Collatie: 70 p. bijl.
  Mediumsoort: Scriptie
  Trefwoord(en): alcoholgebruik, gezonde leefstijl, gezondheid, inactieven, leefstijl, overgewicht, roken, scripties, sedentair gedrag, sportbeoefening
  Literatuurverwijzing: Breul, W. van den (2015). Ongezond, maar toch actief?: een onderzoek naar de samenhang tussen ongezonde leefstijlkenmerken en sportparticipatie. Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen.

  Fysieke exemplaren

  organisatie plaatsingskenmerk status
  Mulier instituut GEZO-TB-0013 Beschikbaar
  Publicaties worden niet uitgeleend aan externen: inzage op verzoek:

  Mulier instituut
  tel.: 030-7210220
  email: info@mulierinstituut.nl