• De maatschappelijke waarde van sport (2011)

  een literatuurreview naar de inverdieneffecten van sport

  De maatschappelijke waarde van sport : een literatuurreview naar de inverdieneffecten van sport
  Samenvatting Maatschappelijke waarde van sporten

  Deze literatuurreview gaat in op de vraag wat er bekend is over de maatschappelijke effecten van sport. Hiervoor zijn nationale en internationale wetenschappelijke publicaties bestudeerd. Ook vonden interviews plaats met verschillende gerenommeerde wetenschappers. Het onderzoek laat zien dat sport bijdraagt aan het zelfvertrouwen van jeugdigen. Hoe groter het zelfvertrouwen, hoe kleiner de kans op crimineel of andersoortig ongewenst. Sporten werkt dus preventief. Veel studies concluderen bovendien dat jeugdigen die sporten beter presteren op school dan jeugdigen die niet sporten. Leden van een sportvereniging hebben bovendien meer vertrouwen dan niet-leden in anderen en de politiek. Daarnaast hebben openbare sportplekken een belangrijke buurtfunctie. Sportbeoefening heeft ook een niet-financiƫle waarde die steden wel geld kan opleveren, zoals een betere gezondheid, grote sociale samenhang, minder schooluitval en minder overlast in buurten.

  Auteur(s) : Nanne Boonstra, Niels Hermens
  Jaar: 2011
  Plaats: Utrecht
  Uitgever(s): Verwey-Jonker Instituut
  Collatie: 48 p. Met lit. opg. ISBN: 97858304599
  Mediumsoort: Rapport
  Trefwoord(en): cognitieve ontwikkeling, kosten-batenanalyse, lichaamsbeweging, maatschappelijke effecten, reviews, sociale cohesie, sociale competenties, sporten, zelfvertrouwen
  Literatuurverwijzing: Boonstra, N., & Hermens, N. (2011). De maatschappelijke waarde van sport: een literatuurreview naar de inverdieneffecten van sport. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

  Fysieke exemplaren

  organisatie plaatsingskenmerk status
  Kenniscentrum Sport SPOR-TB-0003 Uitgeleend
  Publicaties worden niet uitgeleend aan externen: inzage op verzoek:

  Kenniscentrum Sport
  tel.: 0318-490900
  email: info@kcsport.nl