• Sport met grenzen : vlaggensyteem (2014)

  omgaan met lichamelijk en seksueel overschrijdend gedrag in de sport

  Sport met grenzen: Vlaggensysteem is een handig instrument voor sportclubbestuurders, sportbegeleiders en sporters om bewust om te leren gaan met lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Aan de hand van zes criteria leer je lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag correct inschatten. Zo kan je een situatie beoordelen met een groene, gele, rode of zwarte vlag. De kleur geeft aan hoe je gepast kan reageren. Het Vlaggensysteem wil je een houvast bieden om op een begripvolle, maar tegelijk rationele en consequente manier te reageren aan de hand van een duidelijke methode.

  Het Vlaggensysteem bestaat uit twee delen. In de handleiding wordt methodiek uitgelegd en krijg je nuttige achtergrondinformatie over lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag in een sportcontext. Verder bestaat het pakket uit 30 steekkaarten met tekeningen en uitleg over situaties die zich kunnen voordoen. Door hiermee aan de slag te gaan, leer je hoe je de theorie kan toepassen wanneer je zelf geconfronteerd wordt met een lichamelijk of seksueel grensoverschrijdende situatie. Bovendien ontdek je ook tal van nuttige tips, acties en inzichten die van toepassing kunnen zijn in jouw sportorganisatie.
  Het pakket bevat onder meer cases rond sporters met een mentale en/of fysieke beperking. In de handleiding is een theoriestukje gewijd aan het thema lichamelijke en seksuele integriteit in een G-Sport context.

  Auteur(s) : Lore Vandevivere, Erika Frans, Tine Vertommen, Jord Vandenhoudt, Kristine de Martelaer, Sophie Cools, Arne Aerts
  Jaar: 2014
  Plaats: Sint-Amandsberg
  Uitgever(s): Sensoa, ICES, CJSM
  Collatie: 63 p. Met 30 steekkaarten
  Mediumsoort: Handboek / handleiding
  Trefwoord(en): seksueel grensoverschrijdend gedrag, sport
  Literatuurverwijzing: Vandevivere, L., Frans, E., Vertommen, T., Vandenhoudt, J., Martelaer, K. de, Cools, S., & Aerts, A. (2014). Sport met grenzen : vlaggensyteem: omgaan met lichamelijk en seksueel overschrijdend gedrag in de sport. Sint-Amandsberg: Sensoa.

  Fysieke exemplaren

  organisatie plaatsingskenmerk status
  Kenniscentrum Sport SPOR-0104 Beschikbaar
  Publicaties worden niet uitgeleend aan externen: inzage op verzoek:

  Kenniscentrum Sport
  tel.: 0318-490900
  email: info@kcsport.nl