Terug naar overzicht

Overbruggingsplan voor kinderen met overgewicht

Het overbruggingsplan voor kinderen met overgewicht bevat een systematische aanpak voor de JGZ medewerkers om vroegtijdig overgewicht op te sporen die voldoen aan het signaleringsprotocol, en om deze kinderen te adviseren en te begeleiden om een verdere relatieve gewichtstoename en daarmee obesitas bij deze kinderen te voorkomen. Daarnaast geeft het overbruggingsplan aanwijzingen aan medewerkers JGZ voor primaire preventie van overgewicht bij kinderen.

Het overbruggingsplan voor kinderen met overgewicht richt zich op vijf elementen (BBOFT):
– het bevorderen van Borstvoeding (primaire preventie)
– meer Buiten spelen en bewegen (primaire en secundaire preventie)
– regelmatig en goed Ontbijten (primaire en secundaire preventie)
– het verminderen van gebruik van gezoete, Frisdranken (primaire en secundaire preventie)
– minder voor Tv of computer zitten (primaire en secundaire preventie).

Doelgroepen

Algemeen publiek, Gezondheidsbevorderaars / preventiewerkers, Kinderen / jongeren, Ouders / opvoeders

Doel van het sport- en beweegaanbod

Een verder gewichtstoename in vergelijking met de lengtetoename door groei te voorkomen door het aanbieden van een uniforme overbruggingsplan voor kinderen met overgewicht inpasbaar binnen de Jeugdgezondheidszorg.

Oordeel commissie

Het Overbruggingsplan Overgewicht is door de commissie erkend als Goed onderbouwd. Het overbruggingsplan voorziet in een systematische aanpak voor JGZ-medewerkers om kinderen met overgewicht vroegtijdig op te sporen, te adviseren en te begeleiden om verdere relatieve gewichtstoename en daarmee obesitas te voorkomen. Essentieel in het advies-en begeleidingstraject om verdere gewichtstoename te voorkomen is de techniek van Motivational Interviewing. De commissie acht dit een belangrijke randvoorwaarde voor de uitvoering van deze interventie.

Belangrijke documenten

Printen Uitgebreide beschrijving (pdf)