Terug naar overzicht

Simpel Fit!

Beïnvloeden Turkse opvoeding t.a.v. voeding & gezondheid

De cursus Simpel Fit! bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur en wordt gegeven door een Voorlichter Eigen Taal en Cultuur (VETC) van de GGD. De cursus is bedoeld om de Turkse opvoeding te beïnvloeden die moeders geven aan hun kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Het gaat om vrouwen van de eerste- of tweede generatie, die niet of matig Nederlands spreken en niet of matig geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving. De cursus sluit aan bij de cultuur van Turkse Nederlanders. Iedere bijeenkomst bestaat uit theorie, bewegen, opdrachten, uitwisseling en terugkoppelen van de huiswerkopdracht. De volgende thema’s komen aan de orde:

  • overgewicht
  • oorzaken en gevolgen van overgewicht
  • gezonde voeding voor kinderen
  • het samenstellen van een gezonde maaltijd
  • bewegen met kinderen
  • opvoedingsaspecten

De zesde bijeenkomst ten aanzien van de Turkse opvoeding is een gezinsbijeekomst waar kinderen en vaders ook bij worden uitgenodigd.

Doelgroepen

Simpel Fit! is ontwikkeld voor Turkse moeders met kinderen met overgewicht of obesitas in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Doel van het sport- en beweegaanbod

Het doel van de cursus is het beïnvloeden van het de Turkse opvoeding van moeders ten aanzien van gezonde voeding en beweging voor hun kinderen.

Oordeel commissie

Het doel van de cursus Simpel Fit! is het beïnvloeden van het opvoedgedrag ten aanzien van voeding en bewegen van Turkse moeders van kinderen met overgewicht of obesitas in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, zodat gezond voedings- en beweeggedrag bij Turkse kinderen wordt bevorderd en de prevalentie van overgewicht en obesitas bij Turkse kinderen wordt verminderd. Het is noodzakelijk dat ouders vaardigheden leren om dit gedrag bij hun kinderen te bevorderen. Simpel Fit is een mooi omschreven interventie die zich op een belangrijke doelgroep richt en goed in elkaar zit.

Belangrijke documenten

Printen Uitgebreide beschrijving (pdf)