Terug naar overzicht

Vallen is ook een sport

Vallen is ook een sport

De interventie Vallen is ook een sport bestaat uit een lespakket voor het basisonderwijs waarin kinderen tijdens de lessen bewegingsonderwijs stap voor stap wordt geleerd veilig te vallen. De interventie bestaat uit een lespakket waarin kinderen valtechnieken aangeleerd krijgen. Het lespakket bestaat uit een handleiding, een dvd, instructiekaarten waarop alle oefeningen staan uitgebeeld en (een digitale versie van) het boek ‘Vallen en opstaan’ als achtergrondinformatie. Het lespakket van de interventie Vallen is ook een Sport bestaat uit een lesprogramma van 8 weken, 4 basislessen en 4 vervolglessen.

Doelgroepen

Vallen is ook een sport is ontwikkeld voor basisscholen in Nederland, de doelgroep zijn kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Doel van het sport- en beweegaanbod

Het doel van Vallen is ook een sport is het verminderen van het aantal en de
ernst van letsels als gevolg van een val bij kinderen in de
basisschoolleeftijd.

Oordeel commissie

De interventie ‘Vallen is ook een sport’ richt zich op het verminderen van valletsels bij basisschoolleerlingen door het aanleren van valvaardigheden. Er is een onderzoek dat aanwijzingen geeft voor de effectiviteit van deze interventie. Daarom is de interventie door de commissie erkend als waarschijnlijk effectief wat betreft het verminderen van het risico op valletsels op korte termijn bij kinderen in de bovenbouw van de bassischool.

Belangrijke documenten

Printen Uitgebreide beschrijving (pdf)