Terug naar overzicht

Versterk je enkel, voorkom blessures

Versterk je enkel blessure preventie

De interventie Versterk je enkel, voorkom blessures is ontwikkeld voor volleyballers die in het verleden een enkelblessure hebben gehad. De interventie bestaat uit een programma die de trainer voorziet van 20 bewezen effectieve basisoefeningen op en naast een oefentol. Daarnaast bevat het programma een aantal variaties op elke basisoefening, een oefenschema en informatie over brace en tape gebruik. Het programma voorziet de trainer elke week van vier voorgeschreven oefeningen die als onderdeel van elke warming-up moeten worden uitgevoerd. De interventie wordt aan de trainers overgedragen via een themabijeenkomst waarin zij geïnformeerd worden over preventie van enkelblessures.

Doelgroepen

Versterk je enkel, voorkom blessures is ontwikkeld voor volleyballers van 12 jaar en ouder die in het verleden een enkelblessure hebben gehad en trainen onder begeleiding van een trainer.

De intermediaire doelgroup bestaat uit de trainers van volleyballers.

Doel van het sport- en beweegaanbod

Het doel van Versterk je enkel, voorkom blessures is het verminderen van de incidentie van recidieve enkelblessures.

Oordeel commissie

Versterk je enkel is erkend op het niveau van waarschijnlijk effectief. Het effect van procioceptieve training wordt aangetoond bij een specifieke groep volleyballers die al eerder een verstuiking hebben meegemaakt en niet eerder een knieblessure hebben gehad.

Belangrijke documenten

Printen Uitgebreide beschrijving (pdf)